Manifest del PSUC viu per al 1er de MAIG de 2016

Per al PSUC viu aquest 1er de Maig, Dia internacional del treball, ve marcat en el nostre país per una situació límit d’emergència social, degut a les brutals retalles socials i laborals aplicades pels successius governs del règim bipartidista, així com pels governs neoliberals a Catalunya, que han actuat al servei dels interessos de les elits econòmiques, les grans fortunes, la banca, les multinacionals i la monarquia, autèntics responsables de la crisi i la corrupció generalitzada.

Malgrat els grans esforços propagandístics del règim borbònic i la dreta per a presentar-se com els garants del creixement i la recuperació econòmica, i així intentar recuperar la seva credibilitat, amagar les corrupteles i justificar les seves polítiques neoliberals de cara als diferents processos electorals, no s’està generant treball i el que subsisteix té menys drets i un salari més baix.

Els governs del bipartidisme, tant del PP com del PSOE, i molts cops amb el suport de la dreta catalana, són directament responsables d’accentuar les desigualtats socials, com a finalitat la de reforçar les posicions de la patronal, imposant reformes laborals que pretenen anul·lar la negociació col·lectiva i debilitar la capacitat de la classe treballadora per reclamar els seus drets i per anul·lar la força dels sindicats de classe. A això, s’ha de sumar la repressió contra la protesta social, la criminalització del dret de vaga o la persecució a sindicalistes i a activistes socials amb el codi penal i la Llei mordassa.

Les conseqüències socials són brutals: mentre els beneficis de les grans empreses de l’IBEX35 augmenten escandalosament i les grans fortunes i els seus polítics vassalls continuen la seva espiral de “portes giratòries”, espoliant i defraudant  la hisenda pública i evadint els seus capitals financers, la classe obrera i els sectors populars pateixen la crua realitat de la crisi capitalista a cop d’emigració forçosa, atur, precarietat i salaris baixos, desnonaments i retallades en sanitat i educació pública. A aquesta lògica neoliberal se suma l’opressió patriarcal que s’encrua contra la dona treballadora (el salari de les dones suposa el 77,5% del dels homes, el 73% dels contractes a temps parcial és femení, un signe més de les violències masclistes a les que el patriarcat, sostén del capitalisme, sotmet les dones a través de la doble explotació).

Aquest panorama desolador de misèria, dependència i endeutament exterior respon al paper imposat a Espanya sota la Unió Europea. La dominació alemanya i dels Estats Units a través de l’euro i la UE sobre els pobles i la classe obrera europeus, augmenta les diferències socioeconòmiques entre les potències del nord i els països del sud i est d’Europa. La seva lògica la seva lògica porta a aprofundir les polítiques adoptades per la Troica (FMI, BCE i CE) que empobreixen als i les treballadores. A l’austeritat inhumana se suma una nova volta de rosca en el retrocés social: el Tractat de lliure comerç amb els Estatuts Units (TTIP).

El PSUC viu s’oposa a la dominació de l’euro i de la UE sobre el nostre país, així com al TTIP, que busquen beneficiar impunement les grans corporacions financeres i industrials, deixant sota mínims els drets dels treballadors/es europeus i sense protecció a les petites empreses i autònoms.

El capitalisme dels Estats Units i la UE necessita empobrir encara més els pobles per continuar mantenint els seus beneficis i la seva hegemonia mundial. Aquesta és la del creixent intervencionisme i la guerra dels països de l’OTAN per a dominar les zones geo-estratègiques i els recursos naturals a través d’un domini neocolonial. O bé, a través de cops d’Estat fascistes com a Ucraïna; sota aparences més democràtiques com a Brasil, Hondures i Paraguai; per la via del sabotatge i la guerra econòmica com a Veneçuela o Argentina; o per la via més violenta, armant i sostenint tot tipus de terrorismes fanàtics com a Líbia i Síria en particular, i en el conjunt dels països àrabs i musulmans en general. Aquesta última forma d’intervencionisme sanguinari està provocant un cost enorme en vides i veritables catàstrofes humanitàries en forma de migracions massives, que després són utilitzades per a desenvolupar en la UE  forces fascistes, xenòfobes i racistes, i que són utilitzades pels poders econòmics per a justificar la repressió de les protestes socials i la militarització dels Estats membres.

El PSUC viu denuncia el tracte monstruós vers els refugiats amb l’acord vergonyós entre la UE i Turquia per a perseguir, tancar en camps de concentració i assassinar els i les que fugen de l’horror i les guerres de rapinya de l’OTAN i els seus agents locals, que deixa al descobert el caràcter criminal i antidemocràtic del capitalisme. Els i les comunistes defensem la solidaritat internacionalista i la unitat dels treballadors davant l’opressió i el neocolonialisme i ens oposem amb fermesa a les ingerències i guerres imperialistes i a tota expressió de racisme i fascisme.

El PSUC dóna suport als èxits assolits per la Cuba socialista i reivindiquem la fi del criminal bloqueig ianqui. Recolzem la Revolució bolivariana de Veneçuela, així com als governs progressistes d’Amèrica Llatina enfront a la brutal ofensiva colpista de l’imperialisme. Exigim la fi de la repressió del règim del Marroc i l’autodeterminació del poble Sahrauí. Demandem que cesi la política d’apartheid del sionisme israelià i el reconeixement de l’Estat Palestí i la fi de la ingerència imperialista a l Orient Mitjà.

A Catalunya l’actual Govern liberal-conservador de Junts pel Sí diu defensar un procés de sobirania i independència mentre se sotmet als dictats austericides de la Troica i aprova pressupostos antisocials. Tant la dreta convergent com la centralista espanyola del PP i C’s, llunI del seu discurs identitari que busca enfrontar a treballadors i pobles per tenir força en les seves disputes institucionals i econòmiques, quan es tracta de defensar el seu model socioeconòmic neoliberal i conservador, no tenen problemes en posar-se d’acord, com ha succeït amb el vot favorable per concedir ajudes públiques a les escoles catalanes de l’Opus que segreguen per sexes.

El PSUC viu advoca per la unitat democràtica dels i les treballadors amb els pobles, per una alternativa republicana, feminista, federal i de classe. Per trencar la dinàmica de confrontació identitària i xovinista, trobar una solució democràtica i popular a la qüestió nacional catalana, és necessària la unitat de la classe obrera i la fraternitat entre els pobles. Per un procés constituent basat en la defensa dels drets socials, econòmics i polítics del poble treballador, per la República, el federalisme, la sobirania popular, la democràcia I el dret d’autodeterminació.

Alternativa que ha de construir-se des de les lluites populars en els barris, per la sanitat i l’educació pública, en els centres de treball, les vagues obreres I estudiantils, en las mobilitzacions convocades pels sindicats i comitès d’empresa, defensant la nacionalització de la banca i dels sectors estratègics, per un sector públic industrial, o la remunicipalització en los ajuntaments, recolzant les empreses d’economies socials i autònomes, amb propostes reals sobre la seva viabilitat  i combatent les polítiques que només beneficien a les grans empreses. Els i les comunistes ens hem mandatat a ser l’eix coordinador entre les permanents mobilitzacions sindicals i les mobilitzacions socials.

Devem trencar el reforçament que ha tingut la patronal, gràcies a l’estratègia de reformes tant del PP com del PSOE amb el recolzament de la dreta catalana, i que veiem com es concreta en la seva arrogància en la negociació col·lectiva, per a la millora dels salaris i les condicions de treball, que només es trencarà amb la mobilització i el reforçament de les organitzacions obreres i del sindicalisme de classe.

El PSUC aposta per la més àmplia unitat popular i de l’esquerra, amb un programa de ruptura front a la restauració borbònica, per fer front a l’austeritat neoliberal imposada per la dominació alemanya a través de l’euro i la UE, i recolza l’estratègia d’IU‐UP, de posar per davant la defensa dels interessos dels i les treballadores d’aquest país, per a créixer en qualitat de vida, estabilitat laboral, dignitat de les persones i igualtat.

Existeixen altres vies econòmiques i sociolaborals possibles i per elles continuem lluitant.

VISCA EL PRIMER DE MAIG

VISCA LA LLUITA DE LA CALSSE OBRERA

Secretaria Política PSUCviu

27 d’Abril de 2016


Manifiesto del PSUC viu para el 1º de Mayo 2016

Para el PSUC viu este 1º de Mayo, día internacional del trabajo, está marcado en nuestro país por una situación límite de emergencia social, debido a los brutales recortes sociales y laborales aplicados por los sucesivos gobiernos del régimen bipartidista, así como también por los gobiernos neoliberales en Catalunya, que han actuado al servicio de los intereses de las élites económicas, las grandes fortunas, la banca, las multinacionales y la monarquía, auténticos responsables de la crisis y la corrupción generalizada.

A pesar de los grandes esfuerzos propagandísticos del régimen borbónico y la derecha para presentarse como los garantes del crecimiento y la recuperación económica, y así intentar recuperar su credibilidad, esconder sus corruptelas y justificar sus políticas neoliberales de cara a los distintos procesos electorales, no se está generando empleo y el que subsiste tiene menos derechos y bajos salarios.

Los gobiernos del bipartidismo, tanto del PP como del PSOE y muchas veces con el apoyo de la derecha catalana, son directamente responsables de acentuar las desigualdades sociales, con el fin de reforzar las posiciones de la patronal, imponiendo reformas laborales que pretenden anular la negociación colectiva y debilitar la capacidad de la clase trabajadora para reclamar sus derechos y para anular la fuerza de los sindicatos de clase. A esto hay que sumar la represión contra la protesta social, la criminalización del derecho de huelga o la persecución a sindicalistas y activistas sociales con el código penal y la Ley Mordaza.

Las consecuencias sociales son brutales: mientras los beneficios de las grandes empresas del IBEX35 suben escandalosamente y las grandes fortunas y sus políticos vasallos continúan su espiral de “puertas giratorias”, expoliando y defraudando a la hacienda pública y evadiendo sus capitales a paraísos financieros, la clase obrera y los sectores populares sufren la cruda realidad de la crisis capitalista a golpe de emigración forzada, paro, precariedad y bajos salarios, desahucios y recortes en sanidad y educación pública. A esta lógica neoliberal se suma la opresión patriarcal que se ceba contra la mujer trabajadora (el salario de las mujeres supone el 77,5% del de los hombres, el 73% de los contratos a tiempo parcial es femenino, un signo más de las violencias machistas a las que el patriarcado, sustento del capitalismo, somete a las mujeres a través de la doble explotación).

Este panorama desolador de miseria, dependencia y endeudamiento exterior responde al papel impuesto a España bajo la Unión Europea. La dominación alemana y de EEUU a través del euro y la UE sobre los pueblos y la clase obrera europeos, aumenta las diferencias socio-económicas entre las potencias del norte y los países del sur y este de Europa. Su lógica rapaz le lleva a profundizar las políticas dictadas por la Troika (FMI, BCE y CE) que empobrecen a los trabajadores y trabajadoras. A la austeridad inhumana se suma una nueva vuelta de tuerca en el retroceso social, el tratado de libre comercio con los Estados Unidos (TTIP).

El PSUC viu se opone a la dominación del euro y la UE sobre nuestro país, así como al TTIP, que buscan beneficiar impunemente a las grandes corporaciones financieras e industriales, dejando bajo mínimos los derechos de los trabajadores/as europeos y sin protección a las pequeñas empresas y autónomos.

El capitalismo de EEUU y la UE necesita esquilmar aún más a los pueblos para seguir manteniendo sus beneficios y su hegemonía mundial. Esa es la causa del creciente intervencionismo y la guerra de los países de la OTAN para dominar las zonas geoestratégicas y los recursos naturales a través de un dominio neocolonial. O bien a través de golpes de Estado fascistas como en Ucrania, bajo apariencias más democráticas como en Brasil, Honduras y Paraguay; por la vía del sabotaje y guerra económica como en Venezuela o Argentina; o por la vía más violenta, armando y sosteniendo a todo tipo de terrorismos fanáticos como en Libia y Siria en particular, y en el conjunto de los países árabes y musulmanes en general. Esta última forma de intervencionismo sanguinario está provocado un enorme coste en vidas y verdaderas catástrofes humanitarias en forma de migraciones masivas, que luego son utilizadas para desarrollar en la UE a fuerzas fascistas, xenófobas y racistas, y que son utilizadas por los poderes económicos para justificar la represión de las protestas sociales y militarización de los Estados miembros.

El PSUC viu denuncia el trato monstruoso hacia los refugiados con el vergonzoso acuerdo entre la UE y Turquía para perseguir, encerrar en campos de concentración y asesinar a los que huyen del horror y las guerras de rapiña de la OTAN y sus agentes locales, que deja al descubierto el carácter criminal y antidemocrático del capitalismo. Los y las comunistas defendemos la solidaridad internacionalista y la unidad de los trabajadores frente a la opresión y el neocolonialismo y nos oponemos con firmeza a las injerencias y guerras imperialistas y a toda expresión de racismo y fascismo.

El PSUC apoya los logros de la Cuba socialista y reivindicamos el fin del criminal bloqueo yanqui. Respaldamos a la revolución bolivariana de Venezuela, así como a los gobiernos progresistas del América Latina frente a la brutal ofensiva golpista del imperialismo. Exigimos el fin de la represión del régimen de Marruecos y la autodeterminación del pueblo Saharaui. Demandamos que cese la política de apartheid del sionismo israelí y el reconocimiento del Estado Palestino y el fin de la injerencia imperialista en Oriente Medio.

En Catalunya el actual Gobierno liberal-conservador de Junts pel Sí dice defender un proceso de soberanía e independencia mientras se somete a los dictados austericidas de la Troika y aprueba presupuestos antisociales. Tanto la derecha convergente como la centralista española del PP y C’s, lejos de su discurso identitario que busca enfrentar a trabajadores y pueblos para tener fuerza en sus disputas institucionales y económicas, cuando se trata de defender su modelo socio-económico neoliberal y conservador, no tienen problemas en ponerse de acuerdo, como ha ocurrido con el voto favorable para dar ayudas públicas a las escuelas catalanas del Opus que segregan por sexos.

El PSUC viu aboga por la unidad democrática de los trabajadores y las trabajadoras con los pueblos, por una alternativa republicana, feminista, federal y de clase. Para romper la dinámica de enfrentamiento identitario y chovinista, encontrar una solución democrática y popular a la cuestión nacional catalana, es necesaria la unidad de la clase obrera y la fraternidad entre los pueblos. Por un proceso constituyente basado en la defensa de los derechos sociales, económicos y políticos del pueblo trabajador, por la República, el federalismo, la soberanía popular, la democracia y el derecho de autodeterminación.

Alternativa que ha de construirse desde las luchas populares en los barrios, por la sanidad y la educación pública, en los centros de trabajo, las huelgas obreras y estudiantiles, en las movilizaciones convocadas por los sindicatos y comités de empresa, defendiendo la nacionalización de la banca y los sectores estratégicos, por un sector público industrial, o la remunicipalización en los ayuntamientos, apoyando a las empresas de economías sociales y autónomas, con propuestas reales sobre su viabilidad y combatiendo las políticas que solo benefician a las grandes empresas. Los y las comunistas nos hemos mandatado a ser el eje coordinador entre las permanentes movilizaciones sindicales y las movilizaciones sociales.

Debemos romper el reforzamiento que ha tenido la patronal, gracias a la estrategia de reformas tanto del PP como del PSOE con el respaldo de la derecha catalana, y que vemos como se concreta en su arrogancia en la negociación colectiva, para mejorar de los salarios y las condiciones de trabajo, que solo se romperá con movilización y el reforzamiento de las organizaciones obreras y del sindicalismo de clase.

El PSUC apuesta por la más amplia unidad popular y de la izquierda, con un programa de ruptura frente a la restauración borbónica, para hacer frente a la austeridad neoliberal impuesta por la dominación alemana a través del euro y la UE, y respalda la estrategia de IU‐UP, de poner por delante, la defensa de los intereses de los trabajadores y trabajadoras de este país, para crecer en calidad de vida, estabilidad laboral, dignidad de las personas e igualdad.

Existen otras vías económicas y socio-laborales posibles y por ellas seguimos luchando.

VIVA EL PRIMERO DE MAYO

VIVA LA LUCHA DE LA CLASE OBRERA

Secretaria Política PSUCviu

27 d’Abril de 2016

Leave a Comment