JSUC vector negro sobre

La progressiva degradació de les condicions de vida de les classes populars i el buidament de les democràcies nacionals han contribuït a una profunda crisis de legitimitat del projecte de la UE, concebut com la constitucionalització de les polítiques neoliberals. El resultat del vot al Regne Unit no ve sinó a confirmar una tendència que ja es manifestà en els diferents referèndums de França (2005) , Holanda (2005) o Irlanda (2008). Es demostra, un cop més, el creixement del populisme de dretes a les «velles» democràcies europees. Però aquest no és un fenòmen recent, que ja sabem que no condueix necessàriamenta un qüestionament de les polítiques neoliberals i relacions de dependència darrere del projecte europeu.

Rebutgem els intents de negar validesa al vot popular, qüestionant la maduresa de l’electorat o el seu dret a opinar sobre els afers europeus -fent-se eco de les paraules de Juncker, per qui «no pot haver-hi elecció democràtica contra els Tractats de la UE». Però som conscients que el debat al Regne Unit ha estat dominat per missatges profundament anti-democràtics, on diferents fraccions del capital britànic han competit en un debat on la sortida i la permanència e la UE (sobre la base de l’acord Cameron-Tusk) compartien un discurs xenòfob i ultra-liberal.

Rebutgem que la sortida del Regne Unit a la UE falsegi el resultat del referèndum, impulsant-ne un segon sota el xantatge polític i financer o negociant un acord bilateral que preservi els lligams econòmics del capital britànic (i especialment, del sector financer) amb la UE, mentre es renuncia als aspectes «progressius» de la integració europea, com ara el lliure moviment de les persones. El resultat del vot ha de conduir a una democratització real de les institucions britàniques, que doni al poble la veu que avui ha exigit.

Davant del procès de desintegració europea, reafirmem la necessitat que l’esquerra estigui present dins el debat, per evitar que la crisi de legitimitat de la UE sigui aprofitat per moviments nacionalistes i populistes per extendre el seu missatge entre les classes populars. La JSUC reafirma la seva oposició a la UE i a l’euro i subratlla la necessitat de treballar perquè una ruptura cada cop més inevitable compti amb el suport i lideratge d’una classe treballadora movilitzada i conscient dels seus drets.

Comissió Permanent JSUC

24 de Juny de 2016

Leave a Comment