PSUCviu BCN

Des del Partit Socialista Unificat de Catalunya Viu, Agrupació de Barcelona, condemnem sense cap mena de pal·liatius els aldarulls que van tenir lloc el passat dilluns 17 d’octubre al Born Centre Cultural durant la inauguració de la exposició “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà”. Rebutgem alhora enèrgicament la polèmica interessada que s’hi ha creat. I condemnem, també, l’acte de vandalisme que ha tingut lloc la nit de dijous 20, quan un grup de persones ha tirat a terra i ocasionat greus destrosses a l’estàtua eqüestre del dictador que s’hi exhibia. El Born Centre Cultural és un espai de reflexió històrica, dedicat a recuperar la memòria col·lectiva de tota la ciutadania de Catalunya, i no pot ser patrimonialitzat per grups sectaris que diuen que parlen “en nom de la nació”, i que pretenen convertir aquest espai en una mena de santuari o “Zona Zero” de l’independentisme més insolidari i del nacionalisme postpujolista.

Ningú no ha lluitat tant, ni ha patit tant la repressió de la dictadura franquista, com els treballadors i treballadores del PSUC, persones nascudes a Catalunya o vingudes de tot arreu, i que van patir empresonaments, tortures, condemnes de mort, acomiadaments, persecució i assassinats, tant per la seva reivindicació de la justícia social, com per la seva defensa de les llibertats nacionals de Catalunya. Tal com queda reflectit a l’exposició “Això em va passar. De tortures i d’impunitats, 1960-1978”, que també es pot visitar al Born. És per això que no acceptem que, hores d’ara, ningú ens doni classes d’antifranquisme, i encara menys des de concepcions nacionalistes excloents, o des d’una visió esbiaixada i ucrònica de la Història que vol convertir la Guerra Civil i la dictadura franquista en part d’una suposada cadena de greuges d’Espanya contra Catalunya.

Volent ignorar, a més, que van ser les classes treballadores de tots els pobles d’Espanya qui varen ser víctimes del franquisme, tot sovint amb la significativa complicitat d’una part gens menyspreable de les classes dominants catalanes i del catalanisme conservador.

Barcelona, 20 d’octubre de 2016

Per més informació:

Jordi Cuevas +34 625 94 83 23

Pere Mariné +34 639 00 80 10

PSUCviu Barcelona

Leave a Comment