El PSUC Viu rebutja la pràctica dels úters de lloguer perquè suposa un atac frontal contra els drets de les dones i les nenes, a més de que implica apuntalar la desigualtat i la feminització de la pobresa.

El neoliberalisme patriarcal té com a objectiu mercantilitzar la vida de les dones justificant-se en el consentiment i la lliure elecció. Quan no existeix ni consentiment ni lliure elecció, ja que la majoria de dones que accedeixen a aquests contractes son dones que es troben el situacions de vulnerabilitat extrema y de necessitat econòmica, mentre que al majoria de persones que lloguen i compren les seves vides i els seus bebès disposen d’un gran poder adquisitiu.

Aquest sistema ha construït un discurs, amable i altruista, que va calant sutilment a les ments de les persones, a través dels mitjans que estan al servei dels mercaders de vides humanes, han construït un discurs a favor del úters de lloguer, a favor de la mercantilització del cos y de la vida de les nenes i dones pobres del món.

Fer-lo per “altruisme” és un eufemisme que emmascara una pràctica comercial. La quasi totalitat de les dones ho fan per motius econòmics. Els països en els que s’ha desenvolupat més la pràctica del lloguer d’úters son països pobres i on les dones viuen en una situació de major desigualtat.

Des del PSUC Viu defensem els drets de les dones, sobre tot els de les més pobres, els de la classe treballadora, en un context en el que el masclisme es refon, augmenta la violència contra les dones, la desigualtat sexual i la feminització de la pobresa. La falta de treball i d’una vida digne per les dones és l’origen de la pràctica totalitat de les desigualtats que aquestes patim.

Des de la dreta neoliberal d’aquest país, hi ha una clara intenció de legalitzar aquesta pràctica de compravenda d’ésser humans i mercantilització del cos de les dones, és un tema que ja està a l’agenda política. Per això, el Comité de Bioetica de España ha elaborat, a iniciativa pròpia, un informe on sol·licita al Govern a promogui a nivell internacional un marc comú regulatori que prohibeixi la celebració dels contractes de gestió en garantia de la dignitat de les dones i les nenes i nens, una practica que a España, actualment, està prohibida per la Llei de reproducció assistida, una sol·licitud que recolzem absolutament. L’informe diu que hi ha moltes raons per rebutjar el lloguer d’úters perquè el que es fa és comprar, convertir les i els menors en un objecte que pot ser comprat. Que el desig d’una persona de tenir un fill és molt lloable i respectable, però aquest desig no és un dret absolut, i no es pot realitzar a costa dels drets d’altres persones.

La pràctica del lloguer d’úters comporta una explotació de les dones i de les nens i nens, per això, les i els comunistes del PSUC Viu no permetrem una regulació a aquest respecte. Per al PSUC Viu és una prioritat tombar aquest atac frontal cap a les dones i que suposaria que el feminisme patís un dels pitjors revessos de la seva història.

Comitè Central 
20 de maig de 2017

One Thought to “El PSUC Viu rebutja la pràctica dels úters de lloguer”

 1. Tallaret

  Estoy de acuerdo con algunas de las conclusiones que el Comitè Central ha descrito en este Comunicado, pero tengo que discrepar de algunas de las aseveraciones, con las cuales, además de no estar de acuerdo, no se corresponde con la realidad, al menos, la que conozco.
  Por ejemplo: «Quan no existeix ni consentiment ni lliure elecció, ja que la majoria de dones que accedeixen a aquests contractes son dones que es troben el situacions de vulnerabilitat extrema y de necessitat econòmica»,. Las mujeres que se prestan a esta práctica, en su mayoría no se encuentran, ni en situaciones de vulnerabilidad extrema, ni en necesidad económica.

  «Per al PSUC Viu és una prioritat tombar aquest atac frontal cap a les dones i que suposaria que el feminisme patís un dels pitjors revessos de la seva història». Creo que no es acertado utilizar el término «tombar», ya que estamos hablando de cosas muy serias.
  Porque además de las mujeres que tienen alguna dificultad y/o defecto para poder engendrar hijos, están los matrimonios de homosexuales masculinos, ya que los matrimonios de homosexuales femeninos no tienen, en principio, los mismos problemas y/o reticencias por parte Organizaciones y Partidos Políticos.
  Salud y República.

Leave a Comment