El PSUC viu i la JSUC-Joventut Comunista davant el resultat de les eleccions 21D

 

El resultat de les eleccions autonòmiques del 21 de desembre (21D) han quedat marcats per la polarització entorn l’eix nacional i, en conseqüència, per l’enfrontament dels dos blocs nacionalistes, el “constitucionalista” del 155 -conformat per Ciutadans, el PP i el PSC-, i l’independentista -integrat per Junts per Catalunya, ERC i la CUP-.

 

Des del PSUC viu i la JSUC, tot i la participació històrica del 21D, valorem negativament el resultat dels comicis:no són els que necessita el poble de Catalunya.

 

Aquests comicis reforcen, i perllongaran en el temps, la confrontació entre ambdós blocs: Ciutadans, en aconseguir ser la primera força política amb més d’un milió de vots de vots i 37 escons, comandarà el bloc “constitucionalista” i es sentirà legitimada per continuar defensant les seves polítiques antisocials encobertes d’espanyolisme; les forces independentistes, emparades en la majoria d’escons liderada per Junts per Catalunya, reclamaran la restitució del govern de la Generalitat destituït amb Puigdemont com a president. El PSUC viu i la JSUC, no obstant això, considerem que el resultat de les eleccions no legitima cap de les dues forces a continuar aprofundint en un carreró sense sortida que ens portaràa un augment de la tensió i la fractura social. Els vots obtinguts per Ciutadans, la minúscula pujada del PSC i la davallada electoral del PP no avalen ni el 155, ni les seves polítiques agressivesi autoritàries contra les institucions catalanes i l’autogovern de Catalunya. Alhora, els vots aconseguits per l’independentisme, menys de la meitat del total, desqualifiquen la viaunilateral cap a la independència. Tot i això, malauradament, tot indica que ambdós blocs, almenys en el curt termini, s’enrocaran en les seves posicions i que, conseqüentment,Catalunya trigarà a retornar a la seva normalitat social, econòmica, democràtica i institucional.

 

El PSUC viu i la JSUC considera que el resultat electoral també és negatiu perquè ha suposat la refundació i el reforçament de la dreta neoliberal xovinista d’ambdós blocs: Junts per Catalunya i Ciutadans, els quals, dit sigui de pas, comparteixen grup liberal al parlament europeu. Aquest fet ens allunya de la implementació de les polítiques socials i econòmiques urgents que es requereixen per redreçar la situació dramàtica que pateixen la classe treballadora i els sectors populars a Catalunya. Ja no hi ha dubte: l’anomenat “procés” lluny d’aprofundir el camí d’una “revolució democràtica dels somriures” que contribuís a la caiguda del règim del 78 a Espanya, ha produït el monstre taronja de Ciutadans encapçalant l’espanyolisme reaccionari a Catalunya i ha aplanat el full de ruta, igualment reaccionari, que té el PP per Catalunya i Espanya.Part de l’esquerra va combregar i fins i tot teoritzar aquestes posicions infantils; ara, lluny de fer autocrítica, amaguen el cap sota l’ala tot esperant sumar-se a les noves tendències “nacionalistes” que els hi permetin sobreviure i continuar reproduint-se en el seu estatus oportunista. Amb el “procesisme”, guanyen la dreta i els sectors socials lligats a les diferents fraccions de la burgesia catalana i espanyola; perden l’esquerra i la gent treballadora a Catalunya i a la resta d’Espanya.

 

Finalment, el PSUC viu i la JSUC considerem que el resultat electoral de Catalunya en Comú – Podem ha sigut dolent. L’esquerra haurem de fer autocrítica, amb ànim constructiu i des de la fraternitat. Tot i que el caràcter excepcional i polaritzat en l’eix nacional de les eleccions no ha afavorit a Catalunya en Comú – Podem, hem d’identificar les mancances pròpies que només depenien del nou espai i que han impedit un millor resultat. En aquest sentit, cal remarcar, per una banda, l’escàs arrelament organitzatiu i territorial de l’espai, i per l’altra, l’absència d’un discurs de classe engrescador, així com la indefinició -greu segons el nostre parer-en relació a la qüestió nacional. Aquests factors emmarcats en l’actual context d’enfrontament nacionalista, no han contribuït a l’hora de guanyar els vots de la classe treballadora i els sectors popularsa l’àrea metropolitana que han anat a parar, majoritàriament, a Ciutadans.

 

En aquest sentit, des del PSUC viu i la JSUC considerem que:

 

 1. És urgent dur a terme el desplegament organitzatiu i territorial, poble a poble, de Catalunya en Comú – Podem.

 

 1. Per tal de disputar l’hegemonia ideològica neoliberal, cal posar en el centre un discurs de classe clar i desacomplexat, que arreli en el món del treball i que irradiï al conjunt de les zones obreres i populars de Catalunya. El nacionalisme ens separa, la classe ens uneix.

 

 1. És fonamental clarificar d’una vegada la posició del nou espai en relació al model d’Estat apostant, sense ambigüitats, per un model republicà federal solidari que mancomuni tots els pobles d’Espanya.

 

 1. Cal no caure en el derrotisme. L’esquerra hem de veure les eleccions municipals de 2019 com a una oportunitat cabdal per donar un nou impuls al projecte, encara jove, de Catalunya en Comú – Podem.

 

Per la 3a República Federal i Solidària!

 

Comitè Central del PSUC viu

Comissió Permanent de la JSUC

 

 

Barcelona, 23 de desembre de 2017

One Thought to “El nacionalisme ens separa, la classe ens uneix”

 1. Tallaret

  Si una cosa ha caracterizado la trayectoria del PSUC ha sido su claridad en el mensaje. Y el mensaje que a mi, desde la distancia, me ha llegado, por parte de Catalunya en Comú-Podem, ha sido lo que se entiende por «nadar y guardar la ropa», sobre todo, en el tema de la Independencia. Y el querer asegurar la comida en dos recipientes totalmente distintos, nunca nos ha favorecido en la cuestión electoral.
  Pero en fin, queda año y medio para intentar corregir las deficiencias detectadas.
  Salud y República. Per un canvi social a Catalunya.

Leave a Comment