Enguany ens trobem, de nou, davant una Diada Nacional de Catalunya celebrada en un moment d’excepcionalitat política. Des del PSUC viu i la JSUC sempre hem denunciat l’esgotament del model territorial vigent i la necessitat d’exercir el dret d’autodeterminació mitjançant un referèndum efectiu, que interpel·li a tota la societat catalana i la seva pluralitat de posicionaments.

La Diada Nacional de Catalunya ha estat històricament una jornada reivindicativa, inclusiva i democràtica dels i les catalanes, de qualsevol adscripció política, llengua habitual o origen. Preservar la pluralitat i la cohesió social només és possible amb la defensa d’un catalanisme popular basat en la certesa de ser un sol poble. En aquest sentit, cal denunciar amb contundència les lamentables accions populistes que hem vist les darreres setmanes, i que agreugen seriosament els problemes que pateix la convivència d’aquest país.

El PSUC viu i la JSUC tenim la ferma convicció de que el diàleg i la negociació, i el respecte a la pluralitat ideològica i democràtica és l’única via per afrontar el problema polític d’encaix entre Catalunya i Espanya. Cal canalitzar cap al terreny de la política la solució d’un contenciós que mai s’hauria d’haver judicialitzat.

Amb l’empresonament de diferents representants d’entitats i membres de l’anterior govern de la Generalitat, i l’aposta per l’opció repressiva de l’Estat, no s’ha avançat cap a la solució dialogada sinó cap a la confrontació interessada per les dretes nacionalistes. Seguim denunciant aquestes decisions judicials desproporcionades i demanem la llibertat immediata de tots els empresonats.

Els darrers gestos del Govern de Pedro Sánchez obren la oportunitat de buscar una solució dialogada, però encara haurem d’esperar a la seva concreció. L’actual marc jurídic que persegueix sindicalistes, activistes, artistes o periodistes ha de ser profundament reformat per garantir la llibertat d’expressió i d’organització. Ens reafirmem en la necessitat urgent de donar una sortida política a un problema eminentment polític.

L’actual escenari, resultant de les darreres eleccions al Parlament va suposar el reforçament de la dreta nacionalista neoliberal d’ambdós blocs: Junts per Catalunya i Ciutadans, que comparteixen grup liberal al Parlament Europeu. Avui podem afirmar amb total certesa que l’anomenat “procés” no ha obert el camí a la caiguda del règim del 78 a Espanya, sinó que ha sobrealimentat el monstre de l’espanyolisme reaccionari a Catalunya, encarnat en Ciutadans. Amb el “processisme” han guanyat la dreta i els sectors lligats a les burgesies catalana i espanyola; perden l’esquerra i la gent treballadora a Catalunya i a la resta d’Espanya.

Considerem que, per tal de disputar l’hegemonia ideològica neoliberal, cal posar al centre un discurs de classe clar i desacomplexat, que arreli en el món del treball i en el conjunt de les zones obreres i populars de Catalunya. Tenim clar que el nacionalisme ens separa, la classe ens uneix.

L’Onze de Setembre ha d’expressar la oposició a tot tipus de nacionalisme, que enfronti a la classe treballadora amb qüestions allunyades dels nostres interessos reals. No claudiquem davant de qui amaga darrere d’una guerra de banderes, retallades dels drets socials, privatitzacions de serveis públics i aprova pressupostos i reformes fiscals antisocials, a una banda i d’altra de l’Ebre.

Per això, reclamem al Govern de la Generalitat que prioritzi la lluita contra la desigualtat i la pobresa, la recuperació dels serveis públics de qualitat, alhora que volem que el Parlament recuperi la iniciativa política i aprovi uns pressupostos que reverteixin les retallades socials. L’eix central de les nostres lluites és, sempre ha estat i serà l’emancipació de la classe treballadora i de les capes populars, i la Diada ha de reclamar, sobre tot, la recuperació primer, i seguidament l’avenç, dels drets socials del poble de Catalunya.

Alhora, i de forma indestriable, des del PSUC viu i la JSUC apostem per obrir un procés de ruptura democràtica conjuntament amb la resta de pobles d’Espanya. Un procés constituent per avançar amb una perspectiva de progrés social on construïm una República federal i plurinacional basada en la solidaritat entre els pobles.

També i com no podia faltar, recordem aquell 11 de setembre de 1973, el cop d’estat a Xile que va acabar amb el govern socialista de la Unitat Popular, i fem una crida a assistir a l’acte d’homenatge al president Salvador Allende a les 10:30 hores a la plaça Salvador Allende de Barcelona, així com a la resta d’homenatges similars que es fan arreu de Catalunya.

Per una Catalunya obrera, popular i solidària!

Per la República federal!

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

 

Barcelona, 9 de setembre 2018

2 Thoughts to “El PSUC viu i la JSUC davant la Diada Nacional de Catalunya 2018”

  1. Tallaret

    De acuerdo con todo el comunicado, pero alguien tendrá que ponerlo en marcha y colocar las bases para que esto pueda ser una realidad, algún día. ¿Seremos capaces de ello?
    Salud y República.

  2. Tallaret

    De acuerdo con todo el comunicado, pero alguien tendrá que ponerlo en marcha y colocar las bases para que esto pueda ser una realidad, algún día. ¿Seremos capaces de ello?
    Salud y República.

Leave a Comment