En el dia de la visibilitat lèsbica, així com en la resta dels dies de l’any, lluitem per mostrar-nos com som: dones, lesbianes i de classe treballadora. Lluitem contra un sistema patriarcal i capitalista que necessita de l’heteronormativitat i la divisió sexual del treball per a la seva supervivència.
El patriarcat és una estructura transversal que s’assenta en les bases econòmiques materials del sistema capitalista, sobre les quals es relacionen de manera directa amb el model de família tradicional, i d’aquí es consolida, justifica i construeix un model social, cultural, afectiu i sexual que reprodueix les constants opressions de gènere. Per aquest motiu, durant tant de temps no s’ha considerat a les lesbianes com a dones, ja que la funció social de la dona dins del patriarcat i el capitalisme passa irremeiablement per la funció reproductiva i de cures en la família nuclear, castigant i excloent aquelles dones que viuen la seva sexualitat al marge dels homes.

Usem la visibilitat com a eina transformadora perquè es produeixin canvis i eliminar els obstacles que ens impedeixen poder portar una vida plena. Obstacles com la invisibilitat social, la constant objectivació sexual de les nostres relacions, les agressions i assetjament diari, el masclisme, la lesbofòbia, la feminització de la pobresa i discriminació laboral, el gran desconeixement de la comunitat mèdica (i els protocols ginecològics) davant la realitat de les lesbianes, les discriminacions respecte a la inscripció en el registre civil dels fills…Aquesta invisibilització -agreujada encara més en les zones rurals-, es tradueix en exclusió, silenci, i per tant obstacles per a les relacions familiars, d’amistat, de parella, i de poder portar al cap i a la fi una vida plena.

No som un estereotip, volem poder expressar-nos com som i que l’heterosexualitat no sigui una norma, sinó una opció. Que puguem disposar dels mateixos drets, ser educades en llibertat sexual per a poder desenvolupar-nos sense identitats sexualitats imposades, sense que se’ns relegui a la precarietat, sense amor romàntic que ens ofegui i amb la sororitat com a eina.

Continuarem reclamant la visibilitat fins que la violència, discriminació i invisibilització no sigui la norma de la nostra realitat.

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

Leave a Comment