El PSUC viu i la JSUC davant de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que dictamina que un 25 % de les classes s’han d’impartir en llengua castellana a les escoles catalanes, volem manifestar:

– El nostre suport i defensa de la immersió lingüística a l’educació catalana, ja que considerem que el català ha de continuar sent la llengua vehicular a l’educació al nostre país.

Després de dècades d’implementació d’aquest model educatiu, es pot apreciar com a Catalunya el percentatge de persones que fan ús regular de la llengua catalana s’ha anat reduint, mentre que l’ús del castellà s’ha incrementat; és a dir, l’ús del català com a llengua vehicular a l’educació no suposa cap perjudici per a la comunitat castellanoparlant. A més, actualment el percentatge real de l’ús del català a les aules no arriba ni de bon tros al cent per cent; la realitat de cada centre és diferent, però podem trobar moltes aules on el català pràcticament no s’utilitza durant les hores lectives. Per tant, no es tracta només de defensar la immersió lingüística a les aules, sinó de replantejar el model actual per evitar que el català quedi relegat a l’àmbit acadèmic i desaparegui dels carrers.

– La nostra condemna els atacs que pateixen la societat i la cultura catalanes per part de plataformes i partits polítics que pretenen construir una Espanya uniformitzada, basada en el vell ideal del règim franquista, que contribueix a la divisió de la societat en blocs antagònics en clau nacional.

– La nostra denúncia de la cada vegada major intrusió dels tribunals en la vida política i social del nostre país. Sovint, nombrosos membres d’aquests òrgans, que no tenen cap mena de legitimitat democràtica, actuen com a corretges de transmissió dels interessos d’unes elits polítiques i econòmiques amb una escassa tradició democràtica. En aquest cas, estan atacant clarament a l’educació catalana i als drets lingüístics de la població.

Per tots aquests motius, avui com ahir, les i els comunistes del PSUC viu i de la JSUC volem refermar la nostra aposta per un catalanisme popular, integrador i progressista, que contribueixi a estendre ponts entre les persones i a generar una societat catalana plural i cohesionada en base a uns valors democràtics. El model d’immersió lingüística en català ha d’esdevenir una clau fonamental per a l’assoliment d’aquest objectiu.

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

 

Barcelona, 23 de desembre de 2020

Leave a Comment