Com tots els 14 d’Abril, aquest any commemorem el 90è aniversari de la proclamació de la II República Espanyola tot reivindicant els avenços socials, econòmics i democràtics d’aquella etapa: com el reconeixement de drets laborals, l’impuls de l’educació i la cultura, la defensa dels drets de la dona, la dignificació de les condicions de vida en general, o assoliment de l’autogovern a Catalunya amb la Generalitat republicana.

 

Arribem a aquest 14 d’abril després d’un any de pandèmia de la COVID19, que ha acabat de desencadenar una crisi que està afectant a importants sectors de la classe treballadora i amb especial cruesa a les dones i a la joventut. Davant d’aquest escenari, és una tasca prioritària del nostre Partit treballar per a unir i sumar les diferents reivindicacions socials per a avançar en la construcció de la unitat popular, amb les forces polítiques, sindicals i socials per construir un bloc polític i social de caràcter republicà i progressista.

 

Avui tenim la convicció que, un cop superada la pandèmia, haurem de canviar el model econòmic i social per tal de garantir allò públic i tenir una millor sanitat, una millor educació, serveis socials i de dependència de qualitat. També haurem de prohibir les privatitzacions i les externalitzacions que, com ha quedat demostrat, estan estretament lligades a la corrupció.

 

De la corrupció reial també haurem de parlar. Ja sabíem que Joan Carles de Borbó cobrava comissions, però ara tenim coneixement d’activitats presumptament delictives que ho confirmen: milions d’euros amagats a Suïssa. Fa set anys que Joan Carles va haver d’abdicar envoltat d’escàndols, en perspectiva allò resulta una nimietat si ho comparem amb la corrupció econòmica on apareix implicat ara. És vergonyós que, encara avui, continuï essent un secret l’origen de la seva fortuna, tot i que sabem dels forts vincles del Borbó amb les monarquies absolutes i teocràtiques del Golf Pèrsic.

Sabem que és fals que la monarquia dóna estabilitat. Al contrari, és una institució arcaica, antidemocràtica i en decadència, hereva de la dictadura feixista. El PSUC viu i la JSUC defensem que la República és la resposta a les necessitats de la majoria social i de tots els pobles d’Espanya, una resposta que suposarà democràcia real, participativa i laica, lliure determinació dels pobles i federalisme com a solució al conflicte territorial, i un model econòmic i social al servei del conjunt del poble.

Per últim, des del PSUC viu i la JSUC fem una crida al conjunt de les forces de progrés, a la majoria social treballadora i a la ciutadania en general perquè aquest 14 d’abril es mobilitzi als balcons i als carrers a favor dels serveis públics, i a favor dels drets socials i democràtics, és a dir, a favor d’una República al servei del poble treballador.

 

Ni Virus ni Corona! Visca la Tercera República!

 

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

Barcelona, 14 d’abril de 2021

Leave a Comment