Enguany ens trobem davant una Diada Nacional de Catalunya que se celebra en un context convuls, tant a l’àmbit internacional com a l’escenari català. Les conseqüències de la guerra a Ucraïna, com la crisi energètica, l’escassetat de subministraments i l’escalada de preus dels productes bàsics sumada a les conseqüències de la pandèmia ens estan duent a un escenari amb un empitjorament de les condicions de vida de la classe treballadora.

Amb aquesta complexa situació, a Catalunya tenim un govern conformat per ERC i Junts, que encara no sembla decidit a posar-se a treballar i resoldre els problemes reals de la majoria social. Portem gairebé dos anys patint la seva incapacitat manifesta per gestionar la Generalitat, primer amb la crisi de la pandèmia i posteriorment amb una política de passivitat i de missatges buits de contingut demostrant que no tenen cap tipus d’estratègia per Catalunya. És urgent que el Govern de la Generalitat s’impliqui i doni solucions als problemes socials.

Per fer-nos sortir de l’actual estancament, Catalunya necessita un govern amb una vocació nítidament social i democràtica, amb polítiques públiques que posin al centre els interessos de la classe treballadora i els sectors populars. Polítiques valentes que defensin i millorin els serveis públics, una estratègia per protegir el teixit industrial, avançar en una transició ecològica justa i acompanyar les mesures del govern de coalició progressista. Alhora és imprescindible apostar per una economia basada en un model industrial sòlid generador d’ocupació digna i de qualitat.

Aquesta Diada, també hem vist com els reductes identitaris que s’aferren al “procés” volen continuar apropiant-se de l’11 de Setembre. En contraposició, defensem que la Diada Nacional ha de ser la jornada reivindicativa i democràtica de tots els catalans i les catalanes, de qualsevol adscripció política, llengua habitual o origen.

Hem de recuperar una Diada Nacional inclusiva, on es preservi la pluralitat i la cohesió social. Això només serà possible amb la defensa d’un catalanisme popular, mitjançant la lluita indissociable pels drets socials, democràtics i nacionals. És el camí per posar a treballar les institucions catalanes per millorar les condicions de vida de la classe treballadora i els sectors populars.

Des del PSUC viu i la JSUC tenim clar que el nacionalisme ens separa, mentre que la classe ens uneix, per això és necessari posar al centre de la política un discurs de classe clar i sense complexos arrelat als centres de treball i als barris obrers. Continuarem treballant en l’organització de la classe treballadora, defensant les polítiques socials i els serveis públics com a elements vertebradors d’una Catalunya dins d’una Espanya federal, republicana i solidària.

Per últim, en aquesta Diada no podia faltar el nostre record a les víctimes de l’11 de setembre de 1973, condemnant el cop d’estat de Xile que va acabar amb un govern socialista, el de la Unitat Popular, que expressava anhels profundament populars i de progrés. Estem al costat del poble xilè, que està portant endavant, no sense dificultats, un procés constituent per construir una nova República de progrés i justícia social.

 

Per una Catalunya obrera, popular i solidària!

 

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

Barcelona, 10 de setembre 2022

Leave a Comment