El dia de Sant Valentí és una celebració assimilada per l’Església Catòlica amb la designació de Sant Valentí com a patró dels i les enamorades.

Tal dia com avui, les grans entitats celebren aquest dia comercialitzant així l’amor. Ja no només exposant l’amor com un producte sinó també, com un amor romàntic, dependent hereropatriarcal, invisibilitzant i discriminant la diversitat sexual, la diversitat d’identitat de gènere i relacions no-monògames.

L’amor romàntic és entès com una fórmula social patriarcal mitjançant la qual les dones creixem en la idea que només trobant la nostra ‘mitja taronja’ estarem completes, que només amb un home al nostre costat podrem ser feliçes. De fet, no necessitem una mitja taronja, nosaltres som la taronja sencera. A més, ens fa veure que les dones hem d’estar per i per a l’home, tant a nivell de cures com a nivell personal. Això ho podem veure perfectament reflectit en pel·lícules, revistes i llibres destinades a les dones.

Aquest model d’amor també promou la violència masclista amb la fal·làcia ‘ho donaria tot per tu’,. Aquesta imatge idealitzada de l’amor produeix relacions insanes, de caràcter dependent i amb actituds tòxiques com prohibir a la teva parella sortir amb les seves amigues, xantatge emocional, etc.

Per tant, des de la JSUC volem un espai on puguem gaudir de l’amor lliure i en igualtat. Un amor que no ens condicioni, un amor que ens permeti viure en llibertat. Volem gaudir de relacions monògames i no monògames, sent homosexuals, bisexuals, heterosexuals, transsexuals, dones, de gènere no binari o homes.

Si pateixes violència psicològica, verbal o física, no és amor.
Per un espai lliure de violències masclistes!, per un espai en llibertat!.

Leave a Comment