Des del PSUC viu i la JSUC recolzem la Vaga General Educativa del 9 de març i fem una crida a que hi hagi un seguiment massiu a tota la comunitat educativa: professorat, estudiants/es i famílies.  Cal revertir les retallades, invertir en educació pública i derogar sense cap pal·liatiu la LOMCE.

En aquests anys de crisi, les polítiques del govern del PP, amb la connivència de CiU, han sigut un atac directe contra els drets civils, econòmics i socials dels treballadors i treballadores d’arreu l’Estat. L’educació no ha estat aliena a aquesta ofensiva neoliberal: retallades pressupostaries, deteriorament de les plantilles docents, massificació de les aules, creixent privatització, augment exponencial de les matrícules universitàries, etc. El PP veu en l’educació un nínxol de negoci més que no pas un àmbit clau per construir un país amb un model productiu de futur, un país on prevalguin els valors republicans de la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

El govern del PP va aprovar unilateralment la LOMCE, sense comptar amb ningú de la comunitat educativa, menyspreant els agents socials i ignorant tota la resta de partits polítics.

La LOMCE és una llei que incorpora tot el pitjor del neoliberalisme: va ser pensada amb criteris economicistes -bàsicament, per a que els “amics” del PP fessin negoci via la concertada a costa de la pública-, sota una concepció que anul·lava la idea mateixa de l’educació com a dret universal, és autoritària, segregadora i ideològicament reaccionaria. És per això que la LOMCE va néixer socialment morta. Ara, només resta derogar-la. En aquest punt, CiU tampoc no va gosar desobeir Wert tal com li van demanar la comunitat educativa i els agents socials en el seu dia, al contrari va amagar el cap sota l’ala amb la mentida de que no s’aplicava a Catalunya.

En l’àmbit universitari, el govern del PP, igual que el govern de la Generalitat de Catalunya, ha ofegat les universitats per la via pressupostaria, ha impossibilitat legalment la renovació de les plantilles, ha escanyat la investigació propiciant la precarització i la major migració d’investigadors de la nostra història recent, ha incrementat les taxes universitàries deixant fora de la universitat els fills i les filles de la classe treballadora.

Ara ens parlen de la necessitat d’un pacte d’estat en matèria d’educació, però ho fan quan el govern espanyol ja ha enviat a Brussel·les una previsió de despesa educativa que contempla un nova retallada de 10.000 milions d’euros, menyspreant tota la comunitat educativa i als sindicats. El que volen és reduir aquest “pacte educatiu” als partits polítics amb l’objectiu d’aconseguir un nou consens neoliberal tripartit entre PP, PSOE i C’s.

Davant d’això, des del PSUC viu i la JSUC creiem que es necessari:

– Revertir la tendència a la privatització i a l’autoritarisme en tot l’àmbit educatiu (escoles, instituts, formació professional, universitats, etc.) avançant cap a un model democràtic, que atengui a la diversitat i que sigui completament públic.

– Dotar a tots els àmbits educatius (0-3, primari, secundari, universitari) d’un finançament acord amb les necessitats d’una educació pública d’alta qualitat.

– Un pla d’ocupació que garanteixi ofertes públiques tot eliminant les taxes de reposició i tot garantint la recuperació de l’ocupació perduda en tots els àmbits educatius  des que començà la crisi.

– Millorar les retribucions amb l’objectiu de recuperar el poder adquisitiu i recuperar les jornades laborals perdudes aquest anys.

– Negociar un acord sobre el desenvolupament professional amb el degut reconeixement en formació i retribucions.

– Aplicar la directiva 1999/70 de la UE al personal interí, per a garantir la igualtat entre temporals i fixos exigida per la llei. I alhora, posada en marxa d’un pla integral per a eliminar la precarietat en tots els àmbits educatius.

– Negociació per la recuperació de la jubilació anticipada i incentivada per atendre les necessitats de tot el sistema educatiu.

– Constitució de plans d’igualtat.

Totes aquestes mesures, entre d’altres, han de formar part d’un nou pacte educatiu on la comunitat educativa sigui degudament representada en tota la seva amplitud, és a dir, on siguin present les organitzacions d’estudiants, professors, pares i mares, els agents socials, etc.

Els hi hem de dir que ja n’hi ha prou.

El 9M t’esperem a la vaga! 

Secretaria Política del PSUC viu 

Comissió Permanent de la JSUC 

8 de Març de 2017

Leave a Comment