Enric Pubill, durante la entrevista en la sede de la asociación de expresos políticos. Foto: Danny Caminal.

En acte de servei i de memòria ens acaba de deixar Enric Pubill, President de l’Associació Catalana d’Ex-presos polítics, militant de les JSUC primer, del PSUC després, comunista esperançat per la unió de les esquerres que es perfila.

En acte de servei, pèrquè ha estat arran del seu desplaçament a Madrid per assitir a l’homenatge que el PCE ha organitzat en record i memòria de Marcos Ana, amb qui va coincidir al Penal de Burgos.

Onze anys a les presons de Franco, el jove Pubill, nascut el 1930, amb els patiments de la guerra ben vius, es va integrar a la immediata postguerra a les JSUC i al PSUC, participant en les accions, pintades, distribució de propaganda, tasques d’organització, fins que fou detingut. Al cap de cinc anys el jutgen i el condemnem a tres, però els sembla poc i li revisen la sentència. En total onze anys. Manté el cap ben alt a la presó, es forma en la mena d’Universitat en què es va convertir el penal. A la sortida participa en els Comitès de Solidaritat que amb la legalitat han donat lloc a l’Associació Catalana d’ex-Presos Polítics i al Memorial Democràtic aprovat pel tripartit. Memorial ara mig amagat pels nous governs malgrat els esforços dels supervivents i dels qui els donem suport..

Encara el vaig veure a l’exposició sobre la tortura al Born, sobre les tortures en la darrera etapa del franquisme, algunes tan terribles com les que els va tocar de patir a Enric i els seus companys.

Incansable militant, és un dels promotors de la querella argentina contra els reponsables franquistes encara vius.

La seva memòria és garantia del present unitari i esperançador per a les forces progressistes. Fem honor als seus desitjos. Nosaltres el dissabte el recordarem a l’acte que el PSUC i les JSUC organitzen a Sabadell en memòria de Marcos Ana, que serà acte també de record i reivindicació d’Enric Pubill.

Fins a la victòria, sempre.

Antoni Montserrat

Membre del Comitè Executiu del PSUCviu

També signen:

Secretaria Política del PSUCviu.

Permanent del PCE.

 

 

US ADJUNTEM EL COMUNICAT DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA D’EXPRESSOS POLÍTICS . CLICKEU AQUI PER DESCARRERGAR EL PDF.

 

INFORMEM:

Enric Pubill estarà el divendres 31 a partir de les13:30h al Tanatori de Barcelona a Sancho de Àvila (Metro L1 – Marina)i el dissabte a les 11:30h serà el seu enterrament.

Leave a Comment