Des del PSUC viu i la JSUC-Joventut Comunista celebrem aquest 14 d’abril, dia de la proclamació de la Segona República Espanyola, com un dia per a somiar amb un futur a l’abast de la mà.

Volem un futur on a Espanya no governin ni lladres, ni explotadors ni Borbons. Volem somiar amb un futur republicà amb tot el que això implica. Una Tercera República Federal que respecti el dret a l’autodeterminació dels pobles, que sigui laica i que la salut, l’educació i els serveis socials siguin plenament públics, només pagats amb els nostres impostos.

Una república entesa com una transició cap al socialisme perquè defensarà als treballadors i les treballadores, apostarà per una democràcia participativa, aturarà els desnonaments i les retallades, desenvoluparà polítiques de benestar que garanteixin el treball a totes les persones i no només la mera subsistència, és a dir, una república de treballadors/es de tota mena.

Tot això seria un projecte incoherent si la república que defensem no prioritzés la lluita contra el masclisme com un sistema de valors preestablerts en la societat. La república que nosaltres volem no solament ha de buscar la paritat de dones en els actes públics institucionals, haurà de lluitar per a conscienciar a tota la societat amb el pensament feminista, de respecte a totes les dones i de penar com a delicte qualsevol conducta masclista (ja sigui pública o privada).

Una república solidaria per a que la immigració no sigui utilitzada per l’empresariat com a mètode de pressió de rebaixa salarial si no com a font per a un repartiment equitatiu de les hores de treball i fer viables drets com la jornada de 35h setmanals. La nostra república haurà de renunciar a la guerra com a mètode de política internacional i ser mediadora de pau en els diferents conflictes i guerres que sacsegen el món contínuament. També haurà de tenir com a eix fonamental l’acolliment de refugiats de guerra, el tancament dels CIEs i promoure una efectiva integració de la immigració a la nostra societat.

Per últim, també volem recordar la experiència democràtica que va significar la II República per a Espanya, i particularment per a Catalunya. En una època on molts dels països europeus que avui dia ens donen lliçons de com solucionar la crisis, en aquella època aquests països van abraçar les idees del feixisme o de dictadures autoritàries mentre que a Espanya es proclamava una bova forma de govern desitjada pels treballadors i les treballadores, la República. Entre 1931 a 1936 les dones varen poder votar per primera vegada, l’estudiantat va estudiar a escoles laiques, les persones analfabetes varen aprendre a llegir i escriure, els i les obreres varen poder afiliar-se a un sindicat sense esperar represàlies per part de l’estat i així exigir millores condicions laborals, els i les treballadores varen obtenir la negociació col·lectiva, catalans i bascos vam poder reclamar les nostres pròpies institucions com la Generalitat, i poetes, escriptors, actors, i qualsevol persona del món de la cultura va poder expressar lliurement la seva opinió.

En definitiva, com a Partit i joventut comunista volem un govern i un nou sistema que construeixi un país del que nosaltres com a poble ens puguem sentir orgullosos. Sota una monarquia corrupta al servei de les grans empreses i fortunes, obedient als dictats de l’ UE i els EEUU, en complicitat amb els principals partits polítics instal·lats en el poder això es impossible, alhora que s’emmiralla amb els països monàrquics europeus. República és ruptura amb l’actual règim i amb l’Unió Europea.

Per això avui, 14 de Abril, Día de la República, surt al carrer i xiula amb nosaltres: Catalunya, demà, serà republicà.

PSUC viu
Joventut Socialista Unificada de Catalunya

14 de Abril de 2017

Leave a Comment