Recuperar drets per acabar amb la precarietat

 

El Primer de Maig és el dia de reivindicació de la lluita de la classe obrera. Va néixer de la lluita per limitar la jornada laboral diària a 8 hores, i des de llavors, és el dia en què reivindiquem l’orgull de pertànyer a la classe creadora de riquesa i motor del progrés de la història. Enguany sobren motius per a sentir-nos orgullosos de la nostra classe i per a lluitar per millorar les nostres vides.

Aquest darrer any ha estat duríssim, en el qual hem perdut a persones estimades i en el qual hem sofert la malaltia; un any després de què acumulem cansament i dificultats, pel llarg confinament i la incertesa davant la difícil situació econòmica, l’atur i la precarietat.

En aquests moments tan difícils, ha estat la classe treballadora qui ha garantit la salut i la cura de tota la societat, visibilitzant especialment als sectors essencials, que són els qui més sofreixen la precarietat, en la seva majoria, dones i immigrants.

Per contra, hem vist com els grans capitalistes han posat els seus beneficis per sobre de la salut, especulant amb les vacunes i amb béns de primera necessitat, o a empresaris irresponsables obligant a treballar sense complir les mesures sanitàries. A la dreta i a la ultradreta utilitzant la pandèmia per a fer caure al Govern progressista i continuar agitant el seu odi per a intentar dividir i distreure a la classe treballadora dels seus veritables problemes. I els Borbons aprofitant el xoc per a intentar tapar la seva escandalosa corrupció.

És evident que la pandèmia ens ha colpejat més dur per la precarietat dels serveis públics després d’anys de retallades criminals, especialment dels governs corruptes de Convergència, i que les seves conseqüències econòmiques serien avui més dramàtiques sense les mesures impulsades per Unidas Podemos des del Govern de coalició progressista. L’escut social, amb totes les seves limitacions, ha servit perquè la crisi no recaigui sobre els mateixos de sempre.

Cal mantenir l’escut social mentre duri la pandèmia, i el que toca ara és recuperar drets per a posar fi a la precarietat per a fer realitat aquests objectius:

  • Derogar les reformes laborals i continuar pujant l’SMI perquè hi hagi treball digne.
  • Reforçar tots els serveis públics, començant per la sanitat i l’educació.
  • Aprovar una llei que garanteixi el dret a l’habitatge i reguli els preus del lloguer.
  • Derogar la reforma de les pensions, millorar i assegurar el seu caràcter públic.
  • Derogar la llei mordassa per a assegurar les llibertats democràtiques.

 

 

  • Reindustrialitzar el país, reforçar el sector públic, la recerca, desenvolupament i apostar per una economia verda, com a garantia de sobirania i ocupació de qualitat.
  • Ampliar la protecció social amb un sistema públic de cures.
  • Treballar per la igualtat real entre homes i dones, acabar amb la discriminació i la violència masclista.
  • Reformar el sistema d’impostos que sigui progressiu per a repartir la riquesa i avançar en igualtat.
  • Fomentar la cultura crítica i popular i estendre el sistema públic d’educació per a acabar amb la ignorància sobre la qual creix el feixisme.

Una agenda de transformacions de la majoria social a l’ofensiva, enfront de la minoria de privilegiats. Aquesta és l’agenda dels i les comunistes del PSUC viu i la JSUC, i treballarem perquè sigui la del conjunt del moviment obrer i popular. A més, aquest Primer de maig tenim un repte immediat, estendre la vacunació per a acabar al més aviat possible amb la pandèmia. Cridem al moviment per la sanitat pública i als sindicats a impulsar i exigir vacunes públiques!

L’any del 85è aniversari del PSUC i del Centenari del nostre partit germà, el PCE continuem presents als centres de treball i estudi, als barris populars, a les ciutats i al camp i en el món de la cultura, per a reforçar els sindicats de classe i les organitzacions populars, per a crear solidaritat i consciència de classe, al servei de la classe obrera per a sortir de la pandèmia sense deixar a ningú enrere i continuar construint unitat popular per avançar cap a la 3a República, Federal, Plurinacional i Solidària.

 

Visca el Primer de Maig! Visca la lluita de la classe treballadora!

 

 

Comitè Executiu del PSUC
Comissió Permanent de la JSUC

Barcelona, 28 d’Abril de 2021

Leave a Comment