Ja fa gairebé tres anys que vam realitzar el nostre darrer Congrés. Des d’aleshores fins a dia d’avui, l’escenari polític i social ha experimentat un canvi convuls de forma continuada. Al llarg d’aquest període, s’ha intentat consolidar l’ofensiva neoliberal en matèria econòmica, social i política que els governs de la Generalitat i l’Estat van dur a terme contra la classe treballadora i els sectors populars de Catalunya i d’arreu de l’Estat. Aquest objectiu consistent en què la darrera ofensiva neoliberal hagi arribat per quedar-se, no obstant, no ha estat exempta de respostes que han passat ja sigui per la resistència i reorganització del sindicalisme de classe i de moviments socials de diversa índole, per la lluita obrera en diversos sectors, i per l’articulació de nous espais polítics de l’esquerra alternativa a nivell de Catalunya i Espanya com ara Catalunya en Comú i Unidos Podemos.

Alhora, hem pogut veure com, en aquest període, s’ha aprofundit la crisi institucional i política. Partits polítics sorgits a la transició i que formaven part del bloc de poder a Catalunya i Espanya han entrat en una situació de crisi juntament amb les seves aliances tradicionals, l’esgotament del model territorial està portant a l’Estat a un carreró sense sortida, la corrupció s’ha demostrar com un problema endèmic que afecta el conjunt de les instancies de l’Estat, etc.

En aquest complicat context, els i les militants del PSUC ens comprometem a treballar per reforçar l’organització social, política i sindical de la classe treballadora i dels sectors populars i mantenir una posició de classe, federal i solidària coherent en relació a la qüestió nacional i l’actual “conflicte territorial”.

Com a hereus de l’històric PSUC, i des de la nostra refundació, ja fa 20 anys, hem fet un esforç continuat per consolidar el nostre projecte. En aquest sentit, estem convençuts que aquest XVIè Congrés ens situa en les millors condicions per tenir un partit a l’alçada del moment que vivim.

El nostre programa, la nostra acció política, s’inspira en els valors i ideals de l’esquerra transformadora, en els valors republicans de la laïcitat, la llibertat, la convivència, la justícia, la igualtat i l’equitat. Reivindiquem la memòria històrica, la nostra en primer lloc, forma part de la nostra estratègia. Per això, des d’aquest XVIè Congrés recordem que fa Cent anys es va produir la Revolució Socialista d’Octubre, donant inici a la nostra tradició de tranformació social.

Seguint aquest fil roig de la historia del qual som hereus i hereves, hem de ser audaços i responsables. Hem d’aportar la nostra proposta i explicar en la pràctica com les idees marxistes són útils per a la defensa dels interessos populars.

1. Els i les militants del PSUC Viu sabem el que significa posar la unitat de l’esquerra per sobre de qualsevol altre plantejament i, una vegada més en la història, proclamem la nostra passió per la unitat de la classe treballadora, de les forces de la cultura, de la joventut, de les dones i dels sectors populars als quals cridem a rebel·lar-se, a donar un pas endavant per la construcció de l’alternativa.

2. Des del PSUC viu ens reafirmem en que la classe treballadora deu ser el principal protagonista del procés de lluita per una sortida social a la crisi i on el sindicalisme de classe jugui un paper fonamental, tant a les nostres CC.OO. com als altres sindicats de classe.

Una classe, la treballadora, que és la base fonamental del PSUC viu. Tota la nostra política va encaminada a la defensa dels interessos dels i les treballadores en els seus àmbits d’actuació.

3. Des del PSUC viu ens reafirmem com a Partit feminista i antipatriarcal. Hem de cridar a la unitat d’acció contra les polítiques neoliberals de totes les organitzacions de dones, en una lluita que en desenvolupar-se i amb les nostres aportacions serà progressivament contra el capitalisme i el patriarcat.

4. Des del PSUC viu reafirmem el suport, en la construcció i desenvolupament de la JSUC, com a escola de quadres i instrument que sigui útil als i les joves, des dels principis de la seva independència organitzativa, l’autonomia política i l’aplicació de la línia estratègica del PSUC viu. El Partit ha d’orientar a la Joventut i traslladar tota l’experiència acumulada. Per això, hem de ser presents en aquest camí i recolzar-los, perquè no son únicament el futur del Partit, sinó també el seu present.

7. ‐ Des del PSUC viu continuarem implicant-nos i donant tot el nostre suport, com sempre hem fet, al nostre partit germà, el Partit Comunista d’Espanya, com al seu referent a Catalunya, amb el qual compartim el mateix projecte federal. I ens reafirmem en el nostre compromís de treballar conjuntament per un procés constituent de caràcter federal i republicà al conjunt dels pobles d’Espanya, com a projecte que defensi els interessos del conjunt de la classe treballadora i a les capes populars.

8. Finalment, des del XVIè Congrés del PSUC viu reiterem el nostre compromís amb l’emfortiment del PSUC, amb la visió de construir un Partit amb més capacitat d’anàlisi, de proposta i d’alternatives. Un Partit mes fort, i amb mes militància d’homes i dones. Un Partit transparent, obert a la societat, amb militància sindical, feminista, juvenil, procedent dels diferents espais de lluita. Un Partit, hereu de les millors tradicions del PSUC, defensant la màxima unitat de les forces d’esquerres, dels moviments socials, dels sindicats de classe, per disputar l’hegemonia i el poder a la dreta i avançar cap al socialisme i el comunisme.

Seguirem treballant per una Catalunya de tots i totes,
I construirem un Partit per guanyar el demà,

Perquè venim de lluny i anem mes lluny encara!

Visca el PSUC!

Sant Adrià del Besos, 7 d’octubre de 2017

Leave a Comment