Des del PSUC viu i la JSUC – Joventut Comunista rebutgem i condemnem les actuacions a proposta del ministeri Fiscal que sol·licita 5 anys de presó acusant a Juana Rivas de substracció de menors per voler protegir als seus fills de la violència masclista i patriarcal.

Juana Rivas és una víctima de violència masclista per part del seu ex-marit Franscesco Arcuri condemnat a complir una pena de tres mesos de presó i un any d’allunyament per maltractament l’any 2009 i amb una nova denúncia per maltractaments des del Juliol de 2016 que avui segueix sense resoldre’s. Al seu moment, la magistrada María del Carmen Siles del Jutjat nº 3 de Granada va ordenar la “immediata restitució” dels fills de Juana Rivas al seu pare, obviant d’aquesta manera l’article 13.b) del Conveni de l’Haia del 1980, que preveu la possibilitat de denegar la restitució dels menors quan això els “exposi a un perill físic o psíquic, o posi al menor en una situació intolerable”, i tot el conjunt de tractats internacionals respecte a la violència contra la dona, entre els quals destaca, pel seu obligat compliment, el “Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica”, més conegut com el “Conveni d’Istanbul”. Entre les mesures de protecció, està la de protegir també als menors que hagin presenciat violències posat que evidencia alguna cosa tan simple com que un maltractador no pot ser un bon pare.

Ens maltracten i a sobre esperen que seguim callades. L’any 2017 hi ha hagut 98 assassinats masclistes, 105 en el 2016. A quantes més dones han d’assassinar? Les dones seguim sent ciutadanes de segona categoria. La violència institucional és una realitat que forma part del sistema capitalista i patriarcal en el qual vivim, en el qual no solament no es protegeix a les víctimes de violència masclista, sinó que a més se’ls hi persegueix i criminalitza per no naturalitzar aquesta violència i revelar-se contra la mateixa. Decisions com la del ministeri Fiscal posen en relleu que el pacte d’Estat contra la violència masclista no és més que paper mullat i que incompleix de manera flagrant normes d’obligat compliment com l’esmentat Conveni d’Istanbul o el de l’Haia.

Però no és l’únic cas, aquest comunicat, encara que fa referència al cas de Juana Rivas per l’actualitat en la qual s’emmarca, també va dirigit, desgraciadament a tots els altres casos similars i que estan invisibilitzats. Ana A. porta més de vuit mesos a la presó provisional a Eivissa acusada de substracció il·legal de menors i desacatament a l’autoritat per protegir al seu fill d’un pare que abusava sexualment d’ell.

Per això, des del PSUC viu i la JSUC – Joventut Comunista insistim que el feminisme de classe està avui més vigent que mai. És imprescindible la deconstrucción de totes les formes de poder patriarcal que, en aquest cas, queda demostrat que impregnen també el poder judicial, creat per i per als homes, per a la plena realització del principi d’igualtat i no discriminació.

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

 

Barcelona, 17 de Gener de 2018

One Thought to “Resolució en solidaritat amb Juana Rivas”

  1. Tallaret

    Me temo que para “enderezar este entuerto”, mucho tiene que cambiar el sentido del voto, tanto en Catalunya cómo en el resto de España. Pero en ello y para ello, estamos peleando a diario, incluido festivos.
    Salud y República.

Leave a Comment