Contra la barbàrie patriarcal i el capitalisme

Manifest del PSUC viu i la JSUC amb la Vaga Feminista del 8 de Març

 

Des del PSUC viu i la JSUC-Joventut Comunista manifestem el nostre compromís amb la lluita per  l’eradicació del sistema patriarcal. El Dia de la Dona Treballadora, ho fem donant suport a la convocatòria d’una Vaga Feminista que pretén parar-ho tot.

Dia rere dia les dones patim desigualtat, precarietat i violència derivada de la divisió de classe i gènere inherent a la societat, que s’expressa en totes en totes les esferes de la nostra vida. El capitalisme i el patriarcat, en aquesta aliança criminal que relega a les dones a unes condicions estructurals de precarietat a través de la divisió sexual del treball, subordina el treball reproductiu i de cures al treball productiu.

Naturalitzar aquest treball, que s’encarrega de fabricar i mantenir la mà d’obra que s’incorporarà al mercat laboral per al sistema capitalista, serveix als interessos d’acumulació de capital. És per aquest motiu que la dona s’incorpora al mercat laboral de forma precària, desigual i complementària a la dels homes, perpetuant aquesta relació de poder desigual entre dones i homes a través del patriarcat i el capitalisme. Aquesta nova convocatòria de mobilització i vaga feminista pretén visibilitzar les injustícies, la precarietat laboral, la discriminació i la manca de coresponsabilitat dels homes en les tasques de cures.

El PSUC viu i la JSUC reivindiquem polítiques reals i efectives enfocades en la promoció de la igualtat entre dones i homes, ja que la desigualtat és l’arrel de la discriminació i violència contra les dones. En concret, reclamem:

1. Un pla integral que contempli mesures contra totes les expressions de la feminització de la pobresa. Els desnonaments, la pobresa energètica, la precarietat laboral, totes elles tenen rostre de dona.

2. L’impuls i el compliment de la llei d’igualtat de gènere, per tallar la bretxa salarial i el sostre de vidre.

3. Mesures que fomentin i facilitin la coresponsabilitat, que inclogui serveis públics suficients i de qualitat.

4. Un canvi de model educatiu que promogui nous espais de valors d’igualtat, la coeducació i es treballi sobre el terreny de la cosificació dels cossos de les dones.

5. El desenvolupament d’un pla integral contra tot tipus de violència de gènere, inclosa la prostitució i els úters de lloguer.

6. El dret a l’avortament lliure, gratuït i a la sanitat pública com a dret institucional.

El moviment feminista ha estat, és i seguirà sent l’objectiu de la dreta i extrema dreta, intentant frenar tots els avenços que hem anat aconseguint al llarg d’anys de lluita social. Per altra banda, no volem més polític d’aparador i mesures simbòliques que no vagin encaminades a un canvi que abordi d’arrel les desigualtats estructurals que no només es troben les dones en l’àmbit laboral, sinó també en el social, polític, judicial, cultural, sanitari, etc. No ens rendirem perquè estem convençudes que les dones organitzades i conscients de la nostra condició de doble explotació de classe i de gènere podem DESBORDAR EL SISTEMA.

Per això fem una crida a tota la societat a comprometre’s i treballar en el desenvolupament de les mobilitzacions i la vaga feminista del dia 8 de març. Avancem amb pas ferm perquè sabem que la revolució serà feminista o no serà!

 

Secretaria de Feminisme, Igualtat i Gènere
Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

Barcelona, 4 de Març de 2019

Leave a Comment