Enguany ens trobem davant una Diada Nacional de Catalunya celebrada en un moment d’una gran incertesa política tant pel que fa al govern espanyol com a l’escenari polític i social que pot obrir a Catalunya l’esgotament del “procés” i la divisió, ja pública i notòria, dels partits independentistes.

La Diada Nacional de Catalunya ha estat històricament una jornada reivindicativa, inclusiva i democràtica dels i les catalanes, de qualsevol adscripció política, llengua habitual o origen. Preservar la pluralitat i la cohesió social només és possible amb la defensa d’un catalanisme popular basat en la certesa de ser un sol poble.

El PSUC viu i la JSUC tenim la ferma convicció de que el diàleg i la negociació, i el respecte a la pluralitat ideològica i democràtica és l’única via per afrontar el problema polític d’encaix entre Catalunya i Espanya. Ens reafirmem en que cal canalitzar cap al terreny de la política la solució d’un contenciós que mai s’hauria d’haver judicialitzat.

Amb l’empresonament i el posterior judici dels diferents representants d’entitats i membres de l’anterior govern de la Generalitat  no s’ha avançat cap a una solució dialogada sinó cap a la confrontació interessada per les dretes nacionalistes. Seguim denunciant les decisions judicials desproporcionades i demanem la llibertat immediata de tots els empresonats.

Si amb el canvi de Govern a Espanya semblava que s’obria una oportunitat per buscar una solució dialogada, el manteniment de la via judicial, l’abús de la presó preventiva i l’imminent sentència del Tribunal Suprem constata que no ha sigut així i fa que insistim en la necessitat urgent de donar una sortida política a un problema eminentment polític, des d’una perspectiva unitària, àmplia i plural.

L’actual escenari, amb el reforçament de la dreta nacionalista neoliberal i de l’extrema dreta, ens permet afirmar que l’anomenat “procés” no ha obert el camí a la caiguda del règim del 78 a Espanya, sinó que ha alimentat durant anys el monstre de l’espanyolisme reaccionari, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, plasmant-se amb l’ irrupció d’una força d’extrema dreta al Congrés dels Diputats.

Considerem que, per tal de donar un tomb a aquesta situació cal posar al centre de la política un discurs de classe clar i desacomplexat, que arreli en el món del treball i en el conjunt dels barris obrers i populars de Catalunya. Tenim clar que el nacionalisme ens separa, la classe ens uneix.

L’Onze de Setembre ha d’expressar la oposició a tot tipus de nacionalisme, que enfronti a la classe treballadora amb qüestions allunyades dels nostres interessos reals. No claudiquem davant de qui amaga darrere d’una guerra de banderes, retallades dels drets socials, privatitzacions de serveis públics i aprova pressupostos i reformes fiscals antisocials, a una banda i d’altra de l’Ebre.

Per això, reclamem al Govern de la Generalitat que prioritzi la lluita contra la desigualtat i la pobresa, i la recuperació dels serveis públics de qualitat, i per tant, exigim la immediata paralització i retirada de la “Llei Aragonés”, que obre la porta a l’externalització dels serveis públics a la sanitat o l ‘educació.

Alhora, també reclamem que el Parlament recuperi la iniciativa política i aprovi uns pressupostos que reverteixin les retallades que es van aprovar als anys 2011 i 2012 i que segueixen castigant als sectors populars. L’eix central de les nostres lluites és, sempre ha estat i serà l’emancipació de la classe treballadora i de les capes populars, i la Diada ha de reclamar, sobre tot, la recuperació primer, i seguidament l’avenç, dels drets socials del poble de Catalunya.

A la vegada, i  de forma indestriable, des del PSUC viu i la JSUC apostem per obrir un procés de ruptura democràtica conjuntament amb la resta de pobles d’Espanya. Un procés constituent per avançar amb una perspectiva de progrés social on construïm una República federal i plurinacional basada en la solidaritat entre els pobles.

També i com no podia faltar, recordem aquell 11 de setembre de 1973, el cop d’estat a Xile que va acabar amb el govern socialista de la Unitat Popular, i fem una crida a assistir a l’acte d’homenatge al president Salvador Allende a les 10:30 hores a la plaça Salvador Allende de Barcelona, així com a la resta d’homenatges similars que es fan arreu de Catalunya.

Per una Catalunya obrera, popular i solidària!

Per la República federal!

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

 

Barcelona, 9 de setembre 2019

One Thought to “El PSUC viu i la JSUC davant la Diada Nacional de Catalunya 2019”

  1. Tallaret

    “””A la vegada, i de forma indestriable, des del PSUC viu i la JSUC apostem per obrir un procés de ruptura democràtica conjuntament amb la resta de pobles d’Espanya.”””

    Con la Organización que tenemos y cómo la tenemos, me puede decir alguien, el modo de conseguir hacer avanzar esta propuesta para que llegue a tener alguna posibilidad de éxito?
    Salud y III República.

Leave a Comment