Com hem situat en reiterades ocasions, la situació política a Catalunya continua segrestada per un conflicte nacional que només genera divisió. L’única solució passava pel diàleg i la negociació entre les forces progressistes d’esquerres d’àmbit espanyol, el govern del PSOE i les organitzacions independentistes catalanes.

Aquesta via ha sigut dinamitada, d’una banda, per la manca de decisió política del govern espanyol i per la seva vulnerabilitat davant les pressions de la dreta reaccionària espanyola i, d’altra banda, per la ceguesa de les forces independentistes que, frustrant l’aprovació dels pressupostos 2019, han eliminat l’únic interlocutor que hi havia.

Aquesta decisió tindrà conseqüències del tot lamentables per Catalunya: avorta uns pressupostos que, per primera vegada en molts anys, tendien a superar l’austeritat i tenien un caràcter mínimament social que podia contribuir a pal·liar el patiment dels sectors populars d’arreu d’Espanya i de Catalunya; i aplana el camí pel full de ruta reaccionari de les dretes que, si guanyen les pròximes eleccions generals, molt probablement, aplicaran el 155, portant-nos a  una situació prèvia a l’autonomisme.

Alhora, en el context de la política catalana, ja vam considerar un greu error la conformació de la corrent “Comuns Sobiranistes”. És un exemple més de fragmentació per diferències dins l’eix nacional que emmascarava un altre tipus d’interessos. Seguint aquesta línia, la resolució aprovada per Comunistes de Catalunya, partit integrant d’EUiA i del que es membre el seu Coordinador General, obre la porta a presentar-se amb ERC a les properes Eleccions Generals.

El PSUC viu comparteix amb la Coordinadora Federal de Izquierda Unida (IU) la preocupació pels fets desencadenats durant la passada setmana dins del nostre espai polític. Entenem que la resolució aprovada per Comunistes de Catalunya conté decisions de caràcter congressual que es situen fora de les polítiques aprovades a la VII Assemblea d’EUiA i a l’XI Assemblea d’IU.

És molt irresponsable situar EUiA i, per tant IU, en una línia política de complicitat amb l’independentisme. És molt greu que, a més, malgrat la transcendència d’allò aprovat, es faci sense que s’hagi produït cap debat als òrgans de decisió d’EUiA.

Aquestes posicions polítiques afecten de manera clara i directa el projecte d’EUiA i el projecte federal representat per Izquierda Unida, que és el nostre referent de cara a les properes eleccions generals del 28 d’abril. Per aquest motiu, el PSUC viu acompanyarà les decisions federals per tal de garantir la presencia d’IU a Catalunya a les eleccions generals fent-la compatible amb la nostra aposta ferma d’enfortir l’espai unitari de Catalunya En Comú.

Finalment, des del PSUC viu ens reafirmem, en el catalanisme  popular i en el projecte federal i solidari que, amb l’esforç de lluita del poble de Catalunya amb la resta de pobles d’Espanya, avanci en un procés constituent cap a la IIIª República. Un esforç que és indestriable de la nostra corresponsabilitat federal i republicana amb el PCE i Izquierda Unida.

Per la 3a República Federal i Solidària!

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

Barcelona, 25 de febrer de 2019

 

 

One Thought to “Davant la situació a EUiA i la seva política d’aliances”

  1. Tallaret

    A pesar de llevar muchos años viviendo fuera de Catalunya, vía MO y Nou Treball, estoy bastante bien informado de la situación política en Catalunya, además de poderlo comprobar “in situ”, en las dosy/o tres visitas al año que hago a mi pueblo.
    Dicho esto, llevo ya bastantes años de que estoy totalmente convencido de que ERC, ni es de izquierda, ni es republicana ya que su aspiración es, única y exclusivamente, ser “independentista”. Y esto lo digo desde las propuestas que llevan al Parlamento, ya que supedita todo, a la no recomendable para la clase obrera, independencia.
    Creo que sería un mal negocio para la clase trabajadora que Comunistas de Catalunya arrastrara de forma anti-estatutaria, a una aventura de esta envergadura a IUiA, poniendo en peligro todo lo que PSUC, PCE, IU, IUiA y PSUCviu han aportado en la lucha para que “España, mañana será Republicana”.
    Salud y República.

Leave a Comment