Aquest Primer de Maig està marcat pel confinament i la lluita mundial de tota la societat contra la pandèmia del Covid-19. El PSUC viu i la JSUC-Joventut Comunista reivindiquem especialment en aquest Dia internacional del Treball del 2020, el paper de la classe treballadora com a protagonista i motor que fa funcionar tota la societat. El i les comunistes catalanes també reivindiquem la pau i democratització de les relacions internacionals enfront el feixisme, posant fi al bloqueig, la guerra comercial, les sancions i la ingerència contra la sobirania dels pobles.

La deriva anticomunista, classista i supremacista mostra la perillosa tendència de l’imperialisme cap al feixisme. És la resposta atroç davant la seva decadència econòmica mundial i incompetència per fer front el Covid-19. Tant l’extrema dreta als EEUU, Gran Bretanya o Brasil com la repugnant posició d’Alemanya i Holanda contra els països del sud (deixant clars a quins interessos representa la Unió Europea i l’OTAN), el lamentable espectacle d’especulació i pirateria per acaparar productes sanitaris i de primera necessitat, l’immoral discurs d’odi o menyspreu cap a la vida humana, els treballadors i treballadores i sectors vulnerables de la societat, deixen veure el seu caràcter criminal, antiobrer i antipopular.

Davant la visió burgesa i neoliberal en que les i els “emprenedors” i l’empresariat son els qui creen la riquesa, la pandèmia i el confinament han deixat clar que la classe obrera és qui mou l’economia. Treballadors i treballadores de sectors que han estat colpejats i precaritzats per les polítiques neoliberals (neteja, cures, comerç, transport, vigilància, manteniment, del camp i la indústria agroalimentària, etc), així com els treballadors i treballadores del sector públic (sanitat, bombers, educació, correus, seguretat, administració, etc), avui es mostren indispensables per garantir el subministrament, la salut i la vida de tota la societat.

La sanitat pública ha demostrat ser imprescindible per garantir el dret a la salut contra el covid-19. La sanitat privada ha mantingut els seus recursos aturats, presentant ERTEs i demanant ajuts públics, prioritzant els seus beneficis, mentre la sanitat pública ha atès als pacients, fins i tot posant la salut del personal sanitari en perill, degut a la falta de mitjans, principalment com a conseqüència de les devastadores retallades sanitàries de la última dècada imposades pels governs del PP i CiU.

La solidaritat obrera i popular també s’han obert camí a la lluita contra el Covid 19, amb iniciatives per adaptar les capacitats productives de les fàbriques per fer respiradors automàtics, mascaretes, pantalles facials, o per ajudar la gent gran, dependent i més vulnerable de la societat. També volem ressaltar l’exemple dels sindicats de classe, especialment de CCOO, que s’han crescut davant les dificultats per defensar la salut i els drets laborals dels treballadors, enfront una patronal que acomiada quan no té activitat, intenta aplicar ERTEs de forma arbitrària o obliga a treballar sense garantir unes condicions de seguretat mínimes.

Amb totes les dificultats i limitacions del Govern de coalició progressista PSOE-UP, les seves mesures d’escut social i de confinament han esdevingut determinants per protegir l’ocupació i els drets de la classe treballadora, així com els sectors més vulnerables. És tot un contrast comparat amb les sagnants retallades socials i laborals imposades fonamentalment pels governs del PP i CiU, obedients a la política d’austeritat dictada per la Troika (FMI, BM i CE) i Alemanya, després de la crisi del 2008.

Denunciem la ignominiosa campanya de la dreta, l’extrema dreta i importants sectors de l’oligarquia, que utilitzen el drama i la mort per propagar socialment les seves mentides i discurs de l’odi, en una estratègia colpista per tal de fer caure el govern progressista, i també, en la lògica de la competició per l’hegemonia de la dreta entre PP i VOX. Campanya contra el govern central a la que s’afegeixen els sectors reaccionaris de l’independentisme, per tal de difondre el seu nacionalisme, ocultar les seves responsabilitats en les retallades, privatitzacions sanitàries i el col·lapse dels centres de gent gran, i tot per espuris interessos electorals.

El PSUC viu i la JSUC-Joventut Comunista reivindiquem en aquest Primer de Maig, la defensa de la sanitat pública i una sortida social i democràtica a la crisi que vindrà rere la pandèmia. Serà fonamental recolzar al Govern perquè prengui fortes mesures socials, laborals i fiscals en benefici de la majoria social treballadora. Enfront a les futures envestides de la dreta, l’extrema dreta i la patronal, serà necessària la unitat i la mobilització obrera i popular, amb el sindicalisme de classe i les organitzacions socials.

 

Visca el Primer de Maig!
Visca la sanitat pública i la lluita de la classe obrera!

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

Barcelona, 30 d’abril de 2020

Leave a Comment