Des del Partit Socialista Unificat de Catalunya Viu (PSUC viu) i el Partit Comunista d’Espanya (PCE), volem mostrar tota la nostra solidaritat i suport a la plantilla de Nissan, en vaga indefinida per defensar el seu futur industrial i els seus llocs de treball.

 

La multinacional manté en la incertesa als/les treballadors/es, que s’estan mobilitzant des de fa mesos, davant el risc de tancament de les fàbriques de Barcelona. Nissan té plantes a Catalunya, Cantàbria i Castella i Lleó, que generen 5.000 llocs de treball directes i 25.000 indirectes.

 

Des de fa més d’una setmana el comitè d’empresa de forma unitària convocar la vaga per neutralitzar l’objectiu de l’empresa, de complir amb els seus compromisos comercials amb Mercedes, desafectant de l’ERTO per causa de l’Covid-19 a la plantilla d’una línia de producció de centre de Zona Franca i els centres de Sant Andreu i Montcada.

 

La vaga està pensada perquè tota la plantilla tingui el mateix impacte econòmic, ja estiguin d’ERTO, a casa o de vaga. L’aturada de la planta d’estampació a Montcada i Reixac està paralitzant les fàbriques de Barcelona (Zona Franca, la més gran del grup a Espanya, i Sant Andreu). Els piquets rotatius i la participació de la plantilla són tot un exemple de lluita i solidaritat obrera.

 

Nissan està tornant a afectar a l’ERTO de forma fraudulenta als/les treballadors/es, excepte als que estan en vaga, per estalviar-se els salaris. El comitè d’Empresa ha denunciat aquesta irregularitat, a més d’obrir una caixa de resistència per tal de garantir que el desgast de la vaga sigui solidari entre la plantilla i també oberta a aportacions de tota la població.

 

Els sindicats i els/les treballadors/es sospiten des de fa temps que la intenció de la direcció internacional de Nissan és tancar la seva activitat industrial a Espanya. En aquest sentit van intentar buscar acords, sense que la direcció mostrés cap intenció de compromís. I després es van mobilitzar fins que va començar la pandèmia, quan es va negociar l’actual ERTO per força major. Nissan pot estar aprofitant la situació de confinament i la regulació de la plantilla per accelerar la seva decisió de tancar la seva activitat.

 

El PSUC viu i PCE fem una crida a la solidaritat amb la plantilla de Nissan, així com exigim a la Generalitat i als el Govern central, que no permetin l’ús irregular de l’ERTO i que facin tots els esforços perquè grup automobilístic mantingui la seva activitat industrial i l’ocupació al nostre país. Estan en joc 25.000 llocs de treball.

 

És primordial recordar el caràcter estratègic de el sector d’automoció a Espanya, ja que representa el 10% de l’PIB i el 19% del total de les exportacions. Les 17 fàbriques de cotxes espanyoles generen 300.000 llocs de treball directes i 2 milions de llocs de treball indirectes. De cara a la reconstrucció de la nostra economia després de vèncer a l’Covid-19, seran necessàries polítiques industrials en defensa d’una indústria sostenible, més sobirana i creadora d’ocupació de qualitat.

 

#YoApoyoLaHuelgaIndefinida

#YoAportoALaCajaDeResistencia

#FuturoParaNissanYA

 

Comitè Executiu del PSUC viu

 

Barcelona, 11 de maig de 2020

Leave a Comment