Aquest 25 de novembre que es dóna en el context de la crisi social i econòmica fruit de la pandèmia de la COVID-19, les dones sofrim la violència masclista en les nostres llars més invisibilitzada i més aguditzada. El confinament, la pèrdua d’ocupació i el teletreball ens ha reclòs a casa, moltes a la mercè de maltractadors i altres que s’han vist desemparades per la falta de corresponsabilitat des de tots els àmbits: administracions, empreses i llars.

 

Durant les primeres sis setmanes de quarantena es van realitzar més de 4.000 detencions per violència masclista. Van augmentar en més del 50% les trucades al 016 i més d’un 100% el seu ús online. I en el que portem d’any 37 dones han estat assassinades víctimes de violència masclista.

 

Així mateix, la pandèmia de la COVID-19 ha aguditzat la desigualtat entre dones i homes. Vam ser les protagonistes amb un gran risc de contagi en l’àmbit sanitari i de les cures. Fins i tot en altres serveis essencials com el comerç, l’alimentació i la neteja d’hospitals. I des que s’ha iniciat el curs escolar també és essencial un altre sector feminitzat, el del professorat que ha reprès les classes sense mesures suficients que redueixin el risc de contagis.

 

L’aliança capitalista i patriarcal es fa més estreta en condicions de crisis, una cruel realitat que ve reflectida en el resultat de la macro enquesta presentada recentment pel Ministeri d’Igualtat, en revelar que a Espanya més de 11’5 milions de dones hem sofert violències pel fet de ser-ho. Aquesta reflecteix les limitacions i les insuficiències d’una llei de violència de gènere que no abasta totes les violències masclistes, que permet interpretacions de biaix patriarcal i que qüestiona a les víctimes.

 

Ja n’hi ha prou de violència institucional! És imprescindible la reversió dels serveis privatitzats a públics de qualitat que garanteixin l’atenció, el bon tracte i la protecció de les víctimes de violències masclistes.

No obstant això, avui les dones unides, podem guanyar a l’aliança criminal del sistema capitalista i patriarcal. Per això els qui la defensen ens temen, ens amenacen i ens criminalitzen amb falses acusacions al feminisme i a les feministes.Ens volen a casa, ens volen sotmeses a la desigualtat, ens volen per al seu servei sexual, prostituïdes i esclavitzades. Per als seus desitjos que no drets reproductius, utilitzades com a incubadores. Per això no podem acceptar ni tolerar més discursos que provinguin del trifachito de VOX, de C’s o del PP, que neguen les violències masclistes i acusen a les dones feministes de feminazis.

Des del PSUC VIU reconeixem que és un avanç l’avantprojecte de llei de llibertat sexual que va iniciar la seva tramitació el passat 3 de març i al qual el Ministeri d’igualtat ha incorporat més de 70 al·legacions.

 

Veiem amb satisfacció les mesures que fan referència a la infància com a víctimes de violència sexual i la incorporació d’altres violències, en la prevenció, atenció i reparació. La futura llei considera violències sexuals les recollides en el Títol VIII del Codi Penal: agressió, exhibicionisme i provocació, prostitució i corrupció de menors, mutilació genital femenina, el matrimoni forçat, l’aguait i la tracta amb finalitats d’explotació sexual, així com la difusió digital d’actes de violència sexual, pornografia no consentida i extorsió sexual. I es recollirà també com a violència en la reforma de la llei de l’avortament “els úters de lloguer”.

 

Des del PSUC viu i la JSUC – Joventut Comunista seguirem en la lluita contra aquest sistema capitalista i patriarcal que explota, maltracta i mata. Cridem a la unitat, perquè juntes som més fortes. Tenim les peces a favor, podem guanyar la partida.

 

Escac al patriarcat i al capital!
Vives ens volem!

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC – Joventut Comunista

 

Barcelona, 24 de novembre de 2020

Leave a Comment