Declaració del CC del PSUC viu en el 85è aniversari de la fundació del PSUC

 

El 23 de juliol de 1936 es va fundar el Partit Socialista Unificat de Catalunya. En 2021 compleix 85 anys. Són 85 anys de lluita incansable al servei de la classe treballadora i els sectors populars del poble de Catalunya, per la llibertat, la democràcia i el socialisme.

Són 85 anys on podem dir que la gran majoria de les transformacions socials, avanços, conquestes de la classe treballadora i dels sectors populars de Catalunya han estat directament o indirectament associades a la iniciativa, lluita, acció i intervenció del PSUC. Són 85 anys de vida i lluita per un Partit que, orgullós de la seva història i aprenent de la seva pròpia experiència i la del moviment comunista i revolucionari internacional, assumeix amb determinació i confiança les demandes del present i del futur.

Commemorar el 85 aniversari del PSUC és honrar la memòria dels herois i les heroïnes que, lluitant per la llibertat, pels interessos de la classe obrera i del poble, van donar la seva vida pels ideals defensats pel PSUC. És un homenatge a totes aquelles persones que, al llarg d’aquests anys, en tot moment, a vegades en les condicions més difícils, van assegurar i continuen avui assegurant la intensa activitat del Partit amb la seva abnegació, valentia i determinació.

Commemorar el 85 anys del PSUC és ressaltar i recordar el paper que justament se’l reconeix com a Partit nacional i de classe, de lluita i de govern, en defensa dels interessos i drets dels treballadors i les treballadores.

És afirmar el vincle indissoluble del PSUC amb la classe obrera, de la qual va néixer, arrel fonamental de la seva força, influència i prestigi en diferents èpoques, que li va permetre i li permet intervenir en la realitat concreta, travessar junts grans canvis i tempestes en la situació nacional i internacional, organitzant amb èxit la lluita i contribuint a la unitat de la classe treballadora. La unitat d’acció amb el PCE, el nostre partit germà, i l’internacionalisme han estat i són valors del PSUC.

És afirmar la ferma convicció del Partit en la lluita per l’emancipació de les dones, pels drets dels infants i la joventut, per la dignitat i condicions de vida de les persones jubilades i pensionistes, pels drets dels intel·lectuals i del personal tècnic, i per a la defensa dels interessos dels i les treballadores del món rural.

És afirmar la vigència i actualitat del pensament marxista, de la teoria i la pràctica revolucionàries, enriquit amb la nostra intervenció i amb l’experiència acumulada del moviment comunista. El nostre programa, la nostra acció política, s’inspira en els valors i ideals de l’esquerra revolucionària, en els valors republicans de la laïcitat, la llibertat, la fraternitat, la justícia, la igualtat i l’equitat. Reivindiquem la memòria històrica, la nostra en primer lloc. Per això, recordem que fa 85 anys es va fundar el PSUC, donant inici a la nostra història com a Partit.

És afirmar el Partit de la lluita contra el franquisme, per la llibertat i la democràcia; el Partit de la solidaritat, la pau, amistat i cooperació amb els pobles oprimits; el Partit per la lluita per la ruptura democràtica, el procés constituent que porti la 3a República Federal i Solidària, amb una democràcia avançada, en el camí cap al socialisme i el comunisme.

És afirmar la inequívoca i conseqüent política d’unitat del PSUC, expressada en la seva contribució a la unitat de la classe obrera i de tots els treballadors, sent el creador de les Comissions Obreres a les empreses i en el camp, en la unitat de l’esquerra des del Front Popular, passant per l’Assemblea de Catalunya fins a l’actual política d’aliances, per a l’establiment d’un sistema democràtic, tant a nivell social com polític i electoral, salvaguardant sempre la seva independència orgànica, política, ideològica i de classe.

És afirmar al PSUC com a partit feminista, des dels seus inicis fins a l’actualitat, treballant per la unitat d’acció de les organitzacions feministes contra les polítiques patriarcals, en una lluita que en desenvolupar-se i amb les nostres aportacions serà progressivament contra el capitalisme i el patriarcat.

És afirmar al PSUC com a partit ecologista, perquè entenem que el futur de la humanitat està lligat a la comprensió que la humanitat forma part de la propia natura i que l’ha de respectar, amb la conservació de la natura, i per tant la lluita contra el canvi climàtic i l’assumpció del caràcter limitat dels recursos de la Terra. És enfrontar la crisi econòmica, energètica i climàtica des de posicions de classe i impulsar un canvi de model productiu.

És afirmar, davant els treballadors i el poble de Catalunya, la determinació del PSUC en la lluita per una societat sense explotadors ni explotats, de la qual s’acabi amb totes les desigualtats, injustícies, discriminacions i s’asseguri la plena realització de l’ésser humà, és a dir, la societat socialista amb el comunisme en l’horitzó.

És afirmar la lluita decidida del PSUC contra l’ofensiva ideològica en curs, contra les concepcions anticomunistes i reaccionàries. És defensar i promoure els valors de la llibertat, la democràcia, la solidaritat, el progrés social, i la pau: l’ideal i projecte comunista.

85 anys des de la nostra fundació, afirmem que el nostre Partit segueix disposat a continuar la lluita, siguin quines siguin les circumstàncies en les quals hagi d’intervenir i assumir tots els reptes necessaris en la defensa dels interessos de la classe treballadora, amb una plena confiança en el futur.

 

Venim de lluny i anem més lluny encara!

 

Comitè Central del PSUC viu

10 de juliol de 2021

Leave a Comment