Enguany ens trobem davant una Diada Nacional de Catalunya que se celebra en un moment de canvi d’etapa a l’escenari català. Estem entre l’esgotament del “procés” i el nou govern conformat per ERC i Junts, que encara no sembla decidit a trencar amb l’anterior etapa i posar-se a resoldre els problemes i les preocupacions de la majoria social treballadora de Catalunya. Ho hem vist i patit recentment amb la seva incapacitat manifesta per gestionar la pandèmia.

En aquest context, defensem que la Diada Nacional de Catalunya ha de tornar a ser la jornada reivindicativa, inclusiva i democràtica de tots els catalans i les catalanes, de qualsevol adscripció política, llengua habitual o origen. Preservar la pluralitat i la cohesió social només és possible amb la defensa d’un catalanisme popular basat en la certesa de ser un sol poble.

El PSUC viu i la JSUC tenim la ferma convicció que el diàleg i la negociació, així com el respecte a la pluralitat ideològica, és l’única via per afrontar el problema polític d’encaix entre Catalunya i Espanya. Els indults als presos independentistes i la taula de diàleg són passes importants per canalitzar cap al terreny de la política un contenciós que mai s’hauria d’haver judicialitzat, i seguirem treballant en el camí d’una solució política compartida des d’una perspectiva unitària, àmplia i plural.

L’Onze de setembre ha d’expressar l’oposició a tot tipus de nacionalisme que enfronti la classe treballadora amb qüestions allunyades de les nostres preocupacions. No deixarem de denunciar qui s’amaga darrere d’una bandera per retallar els drets socials, privatitzar serveis públics, o impulsar projectes contraris al benestar social i mediambiental, com per exemple l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Des del PSUC viu i la JSUC tenim clar que el nacionalisme ens separa, mentre que la classe ens uneix. I per això és necessari posar al centre de la política un discurs de classe clar i sense complexos, arrelat als centres de treball i al conjunt dels barris obrers de Catalunya. Alhora, sabem que una solució permanent només vindrà amb l’obertura d’un procés constituent amb el conjunt de pobles d’Espanya per avançar amb una perspectiva de progrés social on construïm una República federal, plurinacional i solidària.

Tampoc no pot faltar el nostre record a les víctimes d’aquell 11 de setembre de 1973, perquè mai més es torni a produir un cop d’estat com el de Xile, que va acabar amb un govern socialista, el de la Unitat Popular, que expressava anhels profundament populars i de progrés.

 

Per una Catalunya obrera, popular i solidària!
Per la República federal!

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

Barcelona, 10 de setembre 2021

Leave a Comment