Enguany ens trobem davant una Diada Nacional de Catalunya que se celebra en un difícil context, tant a l’àmbit internacional com a l’escenari català. Les conseqüències de la crisi de la COVID-19 i de la guerra a Ucraïna, sumades a la crisi energètica i climàtica ens estan poden dur a un escenari amb un empitjorament de les condicions de vida de la classe treballadora.

Amb aquest context, a Catalunya tenim un govern en solitari d’ERC que no sembla decidit a posar-se a resoldre els problemes reals amb polítiques que defensin i millorin els serveis públics, una estratègia per protegir el teixit industrial, i avançar en una transició ecològica justa. Portem més de dos anys patint la seva incapacitat manifesta per gestionar la Generalitat, amb una passivitat que demostra que no tenen cap tipus d’estratègia. En els darrers mesos estem veient processos de sequera extrema, d’escalfament global i de pèrdua de collites que provocaran greus conseqüències com l’escassetat d’aigua, l’augment del preu dels productes bàsics, i la salut de les persones. Per això no podem defallir en els plantejaments, els objectius i les polítiques per reforçar la lluita contra l’emergència climàtica, i és urgent que el Govern de la Generalitat s’impliqui i doni solucions.

Aquestes setmanes, també hem vist com des de l’extrema dreta, en connivència amb altres sectors, es vol convenir la llengua en una arma política. La llengua catalana ha estat un element clau i estratègic de cohesió i integració social, una eina que ens iguala, que ofereix les mateixes oportunitats per a tothom i que ens enriqueix com a país. Per tant, la seva defensa no és només una qüestió cultural, sinó que és una qüestió social i política que obliga a totes les persones demòcrates a protegir-la.

Per això, des del PSUC viu i la JSUC defensem que la Diada Nacional ha de ser la jornada reivindicativa i democràtica de tots els catalans i les catalanes, de qualsevol adscripció política, llengua habitual o origen. Una jornada inclusiva, on es preservi la pluralitat i la cohesió social, mantenint la defensa d’un catalanisme popular, amb la lluita indissociable pels drets socials, democràtics i nacionals.

Davant de l’escenari polític després de les eleccions generals, els resultats han reflectit la seva voluntat d’expressar el seu caràcter plurinacional, fet que ajuda en el camí d’un nou govern de coalició progressista, que freni a l’extrema dreta i doni resposta a les necessitats de la gent treballadora i la majoria social.

En aquest sentit, des del PSUC viu i la JSUC sempre hem plantejat que la solució del conflicte polític català passa pel diàleg, la negociació i un acord entre els diferents actors polítics i socials. Amb valentia i generositat, aquesta és la via per trobar solucions polítiques als conflictes i donar resposta a les aspiracions d’una majoria social.

Els i les comunistes tenim clar que la classe ens uneix, per això continuarem treballant per posar al centre de la política un discurs de classe clar i sense complexos arrelat als centres de treball i als barris obrers, alhora que defensem les polítiques socials i els serveis públics com a elements vertebradors d’una Catalunya dins d’una Espanya federal, republicana i solidària.

Per últim, en aquesta Diada no podia faltar el nostre record a les víctimes de l’11 de setembre de 1973, conmemorant-se aquest any el seu 50 aniversari, on un cop d’estat va acabar amb el govern socialista de la Unitat Popular, que expressava els anhels populars i de progrés. Seguim al costat del poble xilè, que està portant endavant, no sense dificultats, canvis per construir un país de progrés i justícia social.

Per una Catalunya obrera, popular i solidària!

 

Comitè Executiu del PSUC viu
Comissió Permanent de la JSUC

Barcelona, 11 de setembre de 2023

Leave a Comment