Com fem cada any, aquest 14 d’Abril commemorem el 93è aniversari de la proclamació de la II República Espanyola tot reivindicant els avenços socials, econòmics i democràtics d’aquella etapa: com el reconeixement de drets laborals, l’impuls de l’educació i la cultura, la defensa dels drets de la dona, la dignificació de les condicions de vida en general, o assoliment de l’autogovern a Catalunya amb la Generalitat republicana.

Actualment, estem en una difícil situació econòmica i social que afecta a la classe treballadora i a importants sectors socials, amb especial cruesa a les dones i als i les joves. El procés de restauració del règim monàrquic que fa deu anys es va iniciar amb l’abdicació de Joan Carles després de l’esclat dels casos de corrupció de la família reial i la coronació de Felip VI, ha pretèsmantenir les bases sobre les quals se sustenta: un model econòmic i social en benefici d’una minoria i una democràcia limitada encapçalada per la pròpia monarquia. Davant dels retocs cosmètics dela monarquia borbònica és necessari construir una alternativa republicana.

Sabem que és fals que la monarquia dóna estabilitat. Al contrari, és una institució arcaica, antidemocràtica i en decadència, hereva de la dictadura franquista. El PSUC viu, Espai Comunista i la JSUC defensem que la República Federal és la resposta a les necessitats de la majoria social, una resposta que suposarà democràcia real, participativa i laica, un nou encaix federal pels pobles d’Espanya com a solució al conflicte territorial, i un model econòmic i social al servei del conjunt del poble treballador.

Però no només es tracta de triar un nou cap d’Estat, que també, es tracta de construir un nou país. Una República que garanteixi l’ocupació digna enfront de l’atur i la precarietat, serveis públics enfront de privatitzacions, habitatges dignes enfront de desnonaments, igualtat real entre dones i homes enfront de desigualtats i violències masclistes, i futur per a la joventut enfront de falta d’horitzons.

Un bon instrument per avançar en l’alternativa republicana es estendre el debat Monarquia o República. Per això, des del PSUC viu, Espai Comunista i la JSUC donem suport a la Marxa Republicana que el proper 16 de juny recorrerà els carrers de Madrid, un acte democràtic per dir que 10 anys de Felip VI de Borbó han sigut suficients!

L’acció republicana ha de ser un element transversal a totes les lluites. La bandera tricolor ha d’estar present en les lluites laborals, a les vagues, en la defensa dels serveis públics, en les mobilitzacions veïnals i en totes les lluites socials. La República ha d’impregnar tots els conflictes perquè la proposta republicana es converteixi en el projecte constituent d’un nou país de llibertat i justícia social.

Per últim, hem de recordar que al’Orient Mitjà estem sent testimonis del genocidi del poble palestí perpetrat pel criminal règim israelià, amb el patrocini explícit dels EUA i la complicitat de la UE. Fem una crida a la defensa de la pau com un valor dels pobles que en tot el planeta sofreixen les guerres d’agressió imperialistes. Reivindiquem el No a la guerra com un dels pilars de la nostra proposta de nou país, igual que la Constitució de la Segona República va renunciar a la guerra com a instrument de política internacional.

Des del PSUC viu, Espai Comunista i la JSUC fem una crida al conjunt de les forces progressistes, als moviments socials, a la majoria social treballadora i a la ciutadania en general perquè aquest 14 d’abril es mobilitzi a favor dela pau, dels serveis públics, i a favor dels drets socials i democràtics, és a dir, a favor d’una República al servei del poble treballador.

Cada 14 d’abril ple de tricolors, i aquest 16 de juny totes direm prou !

Visca la Tercera República!